Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Outokumpu rusar efter försäljningsbesked

2013-12-02 09:28

Outokumpu stiger kraftigt på Helsingforsbörsen efter att bolaget offentliggjort flera åtgärder för att stärka balansräkningen, däribland försäljning av bolaget VDM och stålverket i italienska Terni. Köparen av dessa tillgångar, Thyssenkrupp, gick åt andra hållet i Frankfurt.

Kring klockan 10 hade Outokumpu-aktien stigit 27 procent till strax under 0:49 euro. Avslut på över 0:51 euro gjordes under dagens första handelstimme.

I helgen blev det klart att Thyssenkrupp tar tillbaka vissa av de tillgångar som ingick när Outokumpu köpte Inoxum av det tyska stålbolaget.

Betalning sker genom att parterna kvittar den skuld på nästan 1,3 miljarder euro som Outokumpu haft till Thyssenkrupp. Det var "ett utmärkt pris med tanke på omständigheterna" menar det finländska analyshuset Inderes som höjer rekommendationen på Outokumpu till köp, rapporterar Bloomberg News. Outokumpu planerar även en nyemission och Inderes menar att åtgärderna tar bort den mest akuta risken i det finländska bolagets balansräkning.

Även Bank of America Merrill Lynch har höjt rekommendationen på Outokumpu, i det här fallet till neutral.

Thyssenkrupp, som förutom köpt nämnda tillgångar även har sålt sina aktier i Outokumpu, flaggat för en stor nyemission, redovisat en helårsförlust på 1,1 miljarder euro, genomfört en försäljning av sitt stålverk i amerikanska Alabama, föll med nästan 7 procent under måndagsförmiddagen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom