Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Outokumpu sänker prognos

2015-09-22 07:14

Finska ståltillverkaren Outokumpu sänker bolagets prognos för det tredje kvartalet 2015.

I ett pressmeddelande uppger att man nedrevideringen främst drivits fram av oväntat svaga leveranser av rostfritt stål, samt väldigt låga nickelpriser. Det har resulterat i ytterligare press på baspriser, skrot samt orderingången.

Lagertömningar fortsätter på båda nyckelmarknaderna USA och Europa, och distributörerna håller inne med orders.

På grund av säsongsmässigt dämpade marknader och de tidigare produktionsutmaningarna i Tornio har leveransvolymerna varit lägre än prognoserna, särskilt i Coil EMEA. Dessutom påverkade en 24 timmar lång strejk i Finland den 18 september Coil EMEA:s lönsamhet negativt.

Sparprogrammet i Coil Americas-verksamheten går dock planenligt.

Outokumpu räknar nu med att leveransvolymerna i det tredje kvartalet är omkring 10 procent lägre än under det andra kvartalet. Underliggande rörelseförlust väntas bli högre än under det andra kvartalet.

Tidigare hette det att Outokumpu spår något lägre leveransvolymer från kvartal till kvartal med säsongsmässig nedgång i Europa och gradvis ökning i Americas. Koncernens underliggande rörelseresultat väntades förbättras från andra kvartalet, men vara negativ på grund av säsongseffekter.

Nettoeffekten av lagerresultat och derivat på lönsamheten väntas ligga på -10-15 miljoner euro, med nuvarande priser. Detta är fortfarande samma.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom