Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Överdrifter går åt båda hållen

2009-04-07 12:24

Stora bubblor brukar följas av stora bakslag. För börsen är det minst sagt illavarslande, skriver Affärsvärldens Johan Högberg.

Här är läsarnas tolv favoritstorys på affärsvärlden.se:
Plats 7: Hon är bästa svenska förvaltaren

Med Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 55 procent och det amerikanska S&P 500-indexet ner 46 procent från toppen i mars 2000 kan man tycka att börsen borde vara väldigt billig. Tyvärr är så inte fallet.

Värderingen på den amerikanska aktiemarknaden är bara något under det långsiktiga genomsnittet. Att värderingen inte är mer attraktiv trots det kraftiga kursfallet beror på att utgångspunkten var extrem. År 2000 var värderingen till och med en bra bit högre än värderingen 1929.

Morgan Stanleys strateger illustrerade detta på ett bra sätt i en rapport häromveckan. Diagrammet nedan visar graden av över- och undervärdering i förhållande till det långsiktiga genomsnittet 1881-2009. (Texten fortsätter under grafen...)

Som synes har tidigare perioder av övervärdering följts av långa perioder då aktier handlats en bra bit under det långsiktiga genomsnittet. Så var det i början av 1900-talet, så var det efter depressionen på 1930-talet och så var det under 1970- och början av 1980-talet.

Vid alla dessa tillfällen kom värderingen ner till en nivå som var minst 50 procent under det långsiktiga snittet. När S&P 500-indexet i början av mars var nere kring 670 var rabatten mot det långsiktiga snittet bara cirka 25 procent. Med ett kraftigt rally sedan dess har nästan hela den rabatten försvunnit.

I denna nedgångsfas har vi alltså inte nått en värdering i nivå med tidigare stora nedgångsfaser. Tidsmässigt har vi dessutom bara hastigt varit ner på undervärderade nivåer jämfört med historiskt då vi sett långa perioder med en lågt värderad aktiemarknad.

Givet de stora utmaningar världsekonomin står inför ska man inte bli förvånad om vi ännu en gång skulle nå historiskt låga värderingsnivåer.

Att fortsätta att stå vid sidlinjen kan tyckas tråkigt. Men om historien upprepar sig ännu en gång kommer det att vara ett mycket lönsamt beslut.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom