Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Överlag ner på Asien-börserna

2016-07-05 07:53
Foto: AP. Grafik Johan Hallnäs / TT

Asiens börser vek ned något under tisdagshandeln. Förnyad Brexit-oro i Europa, med särskild press på italienska banker, dämpade börshumöret. Fastlandskina gick mot strömmen.

"Sentimentet är inte särskilt starkt och marknadens riskaptit har försvagats efter utvecklingen som noterades i Europa under gårdagen", kommenterade Mizuho Securities valutastrateg Kengo Suzuki för Dow Jones Newswires.

På Tokyobörsen backade Nikkei 225 med 0,7 procent till 15.669 medan det bredare Topix var ned 0,4 procent till 1.257.

Den japanska yenen stärktes under dagen, någonting som vanligtvis brukar noteras i samband med lägre riskvilja på aktiemarknaden.

Fastlandskina gick mot strömmen och noterades något högre. Stöd kom från att tjänste-PMI visade på en ökning i juni jämfört med maj.

Det råder fortsatt oro kring den finansiella stabiliteten hos Italiens banker, och huruvida det kommer behöva sjösättas ett räddningspaket för att stötta upp sektorn.

På bolagsfronten i Japan backade Fast Retailing 4,2 procent efter att ha presenterat H&M-konkurrenten Uniqlos juniförsäljning.

Försäljningstillväxten i jämförbara butiker bromsade till +4,5 procent i årstakt. Under maj månad steg försäljningen 5,9 procent i årstakt.

På makrofronten har inköpschefsindex för tjänstesektorn presenterats. En notering ovan 50-strecket indikerar att ekonomin expanderar medan en notering under 50-strecket signalerar om en tillbakagång.

Det kinesiska indexet, enligt Markit, steg till 52,7 i juni jämfört med 51,2 närmast föregående månad.

Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till säsongsjusterade 49,4 i juni från 50,4 föregående månad, enligt Markits undersökning.

Indiens notering kom in vid 50,3 i juni, ned från 51,0 månaden innan.

Australiens centralbank har som väntat lämnat styrräntan oförändrad.

I dag öppnar USA-börserna för handel sedan de under gårdagen hållit stängt med anledning av nationaldagsfirandet. Terminerna indikerade under morgonen en handelsstart med något lägre kurser i USA.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom