Överskott i svensk bytesbalans

Den svenska bytesbalansen uppvisade ett överskott på 62,8 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2014. Det är i nivå med samma kvartal året innan när överskottet var 62,9 miljarder kronor.

Det meddelar SCB.

Överskotten i handelsbalans och tjänstebalans har minskat medan överskottet i primärinkomst har ökat, uppger SCB.

Handelsbalansen gav ett överskott på 23 miljarder kronor vilket kan jämföras med samma kvartal föregående år då överskottet uppgick till 27 miljarder kronor. Både export och import av varor har ökat jämfört med samma kvartal föregående år. Importen ökade mer än exporten vilket medförde ett minskat överskott i handelsbalansen.

Tjänstebalansen gav ett överskott på 15 miljarder kronor vilket är en minskning jämfört med samma kvartal föregående år då överskottet uppgick till 23 miljarder kronor. Bland tjänsteslagen bidrar tele-, data- och informationstjänster samt nyttjande av immateriella rättigheter med störst överskott. Resor och övriga affärstjänster har bidragit med störst underskott. Ökat underskott på posten forsknings- och utvecklingstjänster har bidragit till försvagningen i tjänstebalansen.

Den finansiella balansen gav ett kapitalutflöde på 154 miljarder kronor under kvartalet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.