Pareto: Sektorn redo att lyfta – här är 15 köpvärda fastighetsbolag

Aktiemarknaden har haft en allt för dyster syn på fastighetssektorn, menar Pareto som justerar upp rekommendationerna för ett stort antal bolag i sektorn.
Pareto: Sektorn redo att lyfta – här är 15 köpvärda fastighetsbolag - kungsleden-700_binary_6992558.jpg

Pareto Securities anser att aktiemarknaden har gått från en allt för positiv syn på fastighetssektorn till en allt för negativ i spåren av utbrottet av covid-19.

Det framgår av en analys från Pareto Securities med titeln “Ready for takeoff” på torsdagen. Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare under dagen justerar analyshuset upp rekommendationerna för ett stort antal bolag i sektorn.

I januari 2020 varnade Pareto för att värderingarna i sektorn dragit i väg och att stora framtida risker ignorerades av marknaden. Sedan dess har fastighetsindex backat nära 30 procent.

Analyshusets nya scenario inkluderar, förvisso, en negativ effekt från besöksnäringens kräftgång och högre riskpremier i spåren av covid-19, men denna gång anser Pareto att marknaden “extrapolerat” för mycket åt det andra hållet.

De ingående bolagen som Pareto bevakar handlas till en 10-procentig rabatt i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV), vilket anses attraktivt i ett historiskt perspektiv. Vidare menar analyshuset att de massiva “bazookas” med kvantitativa lättnader som nu sjösätts världen över kommer att hjälpa en snabb återhämtning. Den positiva synen kommer dock med förbehåll.

“Det är fortfarande ett tidigt stadium i krisen och de flesta skeenden har ännu inte spelats ut”, konstaterar Pareto som inte utesluter en ny säljvåg i marknaden innan krisen är över.

Bland övriga risker på nedsidan finns kraftigt ökade räntor samt en nedgång i konjunkturen som är större än i Paretos nuvarande scenario.

I Paretos bevakningsportfölj har Atrium Ljungberg, Castellum, NP3, och Sagax höjts två steg, till köp från tidigare sälj.

Balder, Catena, Cibus, Diös, Fabege, Hufvudstaden, Klövern, Kungsleden, Platzer, Stendörren och Wihlborgs justeras upp ett steg, till köp från behåll.

För Wallenstam behålls rekommendationen behåll.

Av de bolag som fått nya rekommendationer steg Sagax och NP3 mest och var vid klockan 13.15 upp i området runt 2 procent. Atrium Ljungberg och Diös gick i motsatt riktning och var ner omkring 3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.