PC-leveranserna faller rejält

För en månad sedan vinstvarnade processortillverkaren Intel och nu står det klart att PC-försäljningen var svag i det första kvartalet.

Enligt IDC bedöms leveranserna ha fallit 6,7 procent till 68,5 miljoner datorer. Gartner gör en liknande bedömning och uppger att 71,7 miljoner enheter levererades, en nedgång med 5,2 procent.

Årets första kvartal blev därmed klart sämre än de föregående kvartalen. I det fjärde kvartalet var nedgången 2,4 procent i årstakt medan leveranserna föll 1,7 procent i andra och tredje kvartalet 2014.

IDC rapporterar även om prispress vilket innebär att intäkterna för datortillverkarna bör ha pressats det senaste kvartalet.

Enligt Gartner bedöms försäljningen av mobila datorer, notebooks, hybrider och Windows-plattor, ha ökat medan försäljningen av vanliga desktop-datorer föll kraftigt.

Bland de största tillverkarna är Lenovo som enligt IDC ökade sin marknadsandel från 17,6 till 19,6 procent och HP som gick från 17,1 till 19 procent. Dells andel steg marginellt till 13,5 procent, från 13,4 procent för ett år sedan. På fjärdeplatsen var Asus oförändrad med en marknadsandel på 7,1 procent medan Acer steg från 6,3 till 7 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.