Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Peab står emot nedgången

2018-11-09 10:57
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen inledde fredagen i negativt territorium. På morgonen har ett antal bolag visat böckerna i en rapportperiod som gått in i slutfasen

Omkring klockan 10.30 hade OMXS30 backat 0,2 procent till 1.1533 och aktier för 2,3 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var de ledande indexen ner mellan 0,4 och 0,7 procent.

På OMXS30 gick Skanskas aktie starkt och lyfte 1,4 procent i den inledande handeln. Efter den fullständiga rapporten för det tredje kvartalet som släpptes på torsdagen har flera analyshus upprepat sina köprekommendationer. Därtill har bolaget meddelat om en miljardinvestering i Polen som ger en order för byggverksamheten på 850 miljoner kronor.

Sektorskollegan Peab redovisade ett resultat för det tredje kvartalet som var något högre än analytikernas förväntningar enligt Refinitiv. Aktien steg 6 procent på Stockholmsbörsen.

Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux framhåller i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att Peab håller i sin trend med bra rapporter och håller i det tredje kvartalet upp sin koncernmarginal väl.

Råvarubolagen har en tung dag på Europabörserna över lag och där fallande priser på basmetallerna har satt press på stål- och gruvbolagens aktiekurser.

I Stockholm tappade Boliden och Lundin Mining 2,4 respektive 3,1 procent.

På torsdagskvällen sänkte den tyska stålkoncernen Thyssenkrupp sin helårsprognos för 2018 och stålbolagets aktie tappade 4,5 procent på Frankfurtbörsen på fredagsförmiddagen.

I Stockholm tappade SSAB 2 procent.

Även Lundin Gold och diamantproducenten Lucara Diamond backade efter att ha rapporterat. Lucara Diamond höjer sina prognoser för volymen bruten malm och försäljning av utvunna och sålda rådiamanter och intäktsprognosen smalnas av, men höjs dock inte. Lucara Diamond backade 3,4 procent och Lundin Gold 1,7 procent.

Inom råvarusektorn har SCA och Stora Enso fått höjda rekommendationer från investmentbanken Goldman Sachs. SCA noterades 0,5 procent upp medan Stora Enso tappade 1,0 procent. Billerud Korsnäs, som omgetts av uppköpsrykten, har fått sänkta rekommendationer av Goldman Sachs. Billerudaktien tappade 3,1 procent.

Omsorgsbolaget Attendo avancerade 2,4 procent. Bolaget redovisade ett ebita-resultat på 297 miljoner kronor för tredje kvartalet (277).

Karo Pharmas storägare och styrelseordförande Anders Lönner har åtagit sig att acceptera budet på Karo Pharma från EQT. Även styrelseledamoten Per-Anders Johansson har åtagit sig att tacka ja. Aktien var ner 1,2 procent.

Mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment vars aktie backade cirka 25 procent efter kvartalsrapporten tidigare i veckan har fått sänkta rekommendationer från Carnegie till behåll (köp). Aktien fortsatte resan nedåt under fredagen och var ner 4,6 procent.

Områdesskyddsbolaget Troax som steg 16 procent på torsdagen efter sin rapport har fått sänkt rekommendation från Carnegie till behåll från köp och riktkursen höjs till 300 från 295 kronor. Aktien tappade runt 5 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom