Pengaflödet torkar ut

Kolla in årets 33 heta teknikbolagen noga – de har goda chanser att stärka Sveriges konkurrenskraft. Tyvärr lär det inte bli så många fler under nästkommande år. Risk­kapital­bolagen stryper pengaflödet till unga bolag drastiskt.

Bakom de allra flesta heta och framgångsrika teknikbolag står ett, eller flera, riskkapitalbolag. Av de 33 teknikbolagen som valts ut till årets lista har minst 23 finansierats av riskvilliga pengar från till exempel Industrifonden, Northzone Venture Partners och Creandum. Sammanlagt handlar det om så mycket som 1,2 riskkapitalmiljarder. (Några av de 33 heta teknikbolagen vill inte uppge om de har fått riskkapital.)

Slutsatsen är lätt att dra: Utan stöd från riskkapitalbolagen hade utvecklingen av allt från Spotifys världssuccé, streamad musik på nätet, Midsummers billiga solceller som är på väg in på asiatiska marknaden, Xylophanes miljövänliga plast, till Chromogenics värme- och ljusreglerande plastfönster gått i stå. I bästa fall. I värsta fall hade affärsidéerna stannat på idéstadiet och inte kommit ut på marknaden över huvud taget. Eller så hade entreprenörerna och uppfinnarna bakom vad som hade kunnat bli framtidens Ericsson, Volvo eller Astra i stället hittat stöd i ett utländskt, kapitalstarkt bolag och försvunnit från Sverige.

Affärsvärldens granskning visar att det är just vad som är på väg att ske. Vi har frågat de tolv största riskkapitalbolagen som ligger bakom framgångarna för teknikbolagen på vår lista om deras framtida finansieringsmöjligheter. Deras svar är illavarslande. Fyra av dem kommer att satsa mindre pengar i år, än de senaste två tre åren. Tre av bolagen väljer att inte svara. Fem säger att man planerar att satsa ungefär lika mycket. Endast ett, Northzone Ventures, håller öppet för att ”möjligen” satsa mer pengar på nya bolag under 2009. Pär-Jörgen Pärson, delägare, tycker nämligen att investeringsklimatet är prima just nu.

–?Vi kommer ha samma investeringsnivå i år, möjligen mer. Vi ser det som mycket attraktivt att investera nu. Inte minst i bolag som kommit en bit på vägen, eftersom priset på dem för närvarande är mer fördelaktigt än i vanliga fall.

–?Vi är dock fortsatt mycket intresserade av att investera i tidiga utvecklingsskeden eftersom det är där vi har våra största historiska exitframgångar, säger han och nämner bland annat Pricerunner och Trolltech som exempel.

Northzone Ventures, som är delägare i bland annat Spotify, köper normalt in sig i sju eller åtta nya bolag om året, totalt handlar det om mellan 300 och 400 miljoner kronor. Enligt Pär-Jörgen Pärson har Northzone Ventures i dag ingen kapitalbrist och upplever att det är lätt att få in pengar till sina fonder.

–?Våra investerare är i huvudsak stora europeiska institutioner som är mycket erfarna och har ett mycket långsiktigt perspektiv på sin närvaro. Vi har än så länge inga svenska institutioner i våra fonder. Att ”resa pengar” till nya fonder är en stor utmaning i dagens marknadsläge om man inte har ett mycket starkt track-record.

Men Northzone är alltså det enda bland de riskkapitalbolag med inriktning på avancerade teknikbolag som vågar visa lite kaxighet i dag. De flesta av de tillfrågade riskkapitalbolagen drar ner på sina ambitioner.

Flera förklarar att de har fullt upp med att underhålla sina befintliga investeringar. Hit hör Kreos Capital, som del­äger Telepo på listan över årets heta teknikbolag och som minskar sina investeringar med hela 50 procent. Och Creandum, som gått in med pengar och rådgivning bland annat i Spotify, Edgeware och Videoplaza. Staffan Helgesson, delägare på Creandum, pekar på flera förklaringar till den minskade investeringstakten. Priset på de potentiella portföljbolagen har inte gått ned tillräckligt mycket för att kompensera den ökade risken i dagsläget, menar han. Dessutom måste man ta hänsyn till om det är lätt eller svårt att hitta kapital längre fram, när bolagen behöver nya pengar, till exempel till lanseringar eller produktutveckling. I dag ser det svårt ut.

Det är synd, verkar Staffan Helgesson tycka, för det finns gott om intressanta möjligheter där ute för den som är beredd att ta risken.

–?Antalet möjliga intressanta affärer har ökat betydligt, på grund av bristen på kapital och den allmänna oviljan att investera i illikvida bolag, säger han.

Statliga Industrifonden planerar att investera ungefär lika mycket pengar under sitt brutna räkenskapsår, fram till juni i år, som under de två föregående åren, men i färre bolag. Förra året gjorde man nyinvesteringar i tio bolag till ett värde av ungefär 90 miljoner kronor. Fast även Industrifonden förbereder sig för en tunnare investeringsplånbok.

–?Dagens kärva finansiella läge gör att det kapital som vi har tillgängligt för investeringar till en större del än tidigare måste reserveras för följdinvesteringar i våra befintliga innehav, säger Maria Montgomery, informationschef på Industrifonden.

Den som följt flera av de stora riskkapitalbolagens skakiga resa genom finanskrisen kanske förundras över att det över huvud taget finns något investeringsmod alls. Ta till exempel Wallenbergs riskkapitalbolag EQT, som kämpat med ett skriande stort behov av nya pengar i investeringar som Munksjö och finska Sanitec. Men svårigheterna i dessa stora investeringar påverkar inte möjligheterna att gå in i yngre bolag, menar Karl Swartling, vd på Investor Growth Capital som är ett helägt dotterbolag till Wallenbergs investmentbolag Investor.

–?Nej det har ingen betydelse. Som en del av Investor så har vi en strategi att fortsätta bygga ventureverksamheten, vi utgår från att det kommer att fortsätta.

Men han tillägger senare att ”allt är en helhet”.

–?Ingen vet vad som händer på jordklotet… Det är klart att våra investeringsmöjligheter hänger ihop med hur vår totala situation ser ut, men i dagsläget har vi inga planer på att dra ned på investeringarna i Investor Growth Capital. Vi kommer att fortsätta i samma omfattning som under de senaste åren, säger Karl Swartling.

***

Så investerar risk­kapitalbolagen i år
Affärsvärlden har frågat tolv av de största riskkapitalbolagen bakom de 33 heta teknikbolagen om deras investeringsplaner för 2009.

”Vi investerar mindre pengar i nya bolag”
Exero Capital

Kreos Kapital

Provider Venture Partners

Jane Walerud

”Vi investerar lika mycket i nya bolag”
Creandum

Investor Growth Capital

Northzone Venture Partners

Industrifonden

SEB Venture

”Vi vill inte svara”
Volvo Technology Transfer

Innovacom

RP Ventures

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets