Pengar sover aldrig

2016-01-08 14:13 Per Tolgraven
Scenen i filmen Wall Street (1987) där finansmannen Gordon Gekko, spelad av Michael Douglas, uttalar den kända repliken "Money never sleeps, pal". Foto: All over press

Turbulensen på Kina-börserna har fått oväntade konsekvenser. Nu vågar investerare i USA inte ens somna på natten av rädsla att missa vad som händer på andra sidan jordklotet. Det rapporterar Bloomberg.

- Jag är för gammal för det här, säger Wall Street-veteranen Howard Ward, som ansvarar för 42,7 miljarder dollar på Gamco Investors, till Bloomberg.

Yttrandet fälldes efter att Ward vänt sig om i sängen klockan fyra på morgonen för att kolla marknaderna och såg vad som hände i Kina.

Händelser som tidigare möttes av en gäspning följs nu med besatthet av handlare, skriver Bloomberg.

Kina påverkar nu USA-marknaden omedelbart. Nyheten att kinesiska myndigheter skulle överge det automatiska börsstoppet vid 7 procents fall fick New York-börsen att rycka kort därefter.

Handlare i USA är också frustrerade över känslan att mycket av turbulensen på Kinas börser inte har med Kinas eller USA:s ekonomi att göra, än mindre med hur aktier i USA bör handlas. Ändå har S&P 500-indexet fallit mer än 5 procent årets första dagar – den värsta starten sedan statistik började föras.

- Det är definitivt den asiatiska svansen som viftar på den västerländska hunden just nu, säger Eddie Perkin som är en av chefsförvaltarna av 311 miljarder dollar på Eaton Vance Corp.

Perkin säger att Kina är det sista han tittar på innan han går och lägger sig, och det första han tittar på när han vaknar.

Men alla är inte lika fixerade vid de tvära kasten i vad som köpkraftsrelaterat redan är världens största ekonomi.

- För dem som inte kan så mycket om Kina är det skrämmande. Skälet till att jag kan vara lugnare är att jag följer marknaden. Jag kan säga att det är en cowboy-marknad, säger Nick Sargen, chefsekonom vid Fort Washington Investment Advisors, till Bloomberg.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS