Penningtvättsrea lockar inte

ANALYS Med ett p/e-tal på drygt 10 ser värderingen av SEB attraktiv ut. Men med små möjligheter till positiva överraskningar och en svårbedömd penningtvättrisk väljer Affärsvärlden att avvakta med köp.
Penningtvättsrea lockar inte - arenastaden-seb-affarsvarlden-700_binary_6867204.png

VÄNTA SEB:s första kvartal 2019 ser vid en första anblick riktigt bra ut. Men efter ett lätt skrap på ytan ser det inte lika imponerande ut. Ungefär hälften av intäktsökningen kom från finansiella transaktioner, en liten och volatil del av bankens intjäning. Stora Företag & Finansiella institutioners fina siffror kan delvis tillskrivas förhållandena på kapitalmarknaden som skapade ökat intresse för såväl riskhantering och företagstransaktioner. På privatsidan var bolånens tillväxt lägre än marknaden som helhet, dessutom pressas marginalerna på bolån nedåt i likhet med resten av branschen.

SEB:s affärer med internationella storföretag och mindre företag och privatkunder i Sverige kan betecknas stabila, långsamväxande och någorlunda förutsägbara, utan yttre störningar är en tillväxt på 3-4 procent per år de kommande åren rimlig. Bankens verksamhet i Baltikum har annan karaktär, här har intäkterna ökat intäkterna med nästa 30 procent de senaste fyra åren. Möjligheterna till fortsatt expansion är goda. Samtidigt finns hela tiden risken att SEB ska gå samma väg, visserligen är och har verksamheten varit betydligt mindre än Swedbanks i Baltikum, men andelen kundbetalningar över gränserna har varit betydligt högre. Och även om SEB skulle klara sig undan kan den framtida tillväxten i Baltikum hämmas av minskad riskaptit.

SEB handlas idag till p/e 10,5 på kommande tolv månaders förväntade vinst, att jämföra med ett snitt kring 12 de senaste fem åren, en värdering som kan betraktas som penningtvättriskrea. Sannolikheten för att SEB skulle drabbas är minst sagt svårkalkylerad. Men då uppsidan i vinsttillväxt och aktiekurs ser begränsad ut är penningtvättrisken tillräckligt hög för att Affärsvärlden ska välja att avstå köp, rekommendationen är avvakta.

Detta är en kortversion av För liten rabatt i aktien. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG