Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Penser: Robothandel bra för börsen

2011-09-19 07:11

Finansmannen Erik Penser råder finansminister Anders Borg att lämna robothandeln på börsen i fred. ”Utan robotar stannar börsen”, menar Penser.

- Politikerna har ingen större kunskap om högfrekvenshandeln på börsen – och inget större intresse heller för den delen. Men de kanske tar politiska poänger på att vara kritiska, säger finansmannen Erik Penser till Dagens Industri.

Finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman har skramlat med lagstiftningsvapnet för att begränsa den automatiserade högfrekvenshandeln på börsen.

De har lyssnat på de etablerade fondmäklarnas kritik mot ”robotarna” som kan lägga in och ta bort tio tusentals köp- och säljordrar per sekund och få aktiekurserna att svänga extremt mycket under en och samma dag utan att rimliga förklaringar.

Nu ska den övervakningsmyndigheten Finansinspektion snabbutreda robothandeln på börsen.

Det beskedet kom i fredags och fick både applåder och burop.

Erik Penser, styrelseordförande och tidigare majoritetsägare i Pan Capital, en av de största robothandlarna på Stockholmsbörsen, tillhör dem som anser att robothandeln hör hemma på en modern börs.

- Det är som om du har en klocka med en massa små kugghjul. Tar du bort ett kugghjul, högfrekvenshandeln, ja då stannar klockan, säger han.

Erik Penser anser att regeringen ska hålla fingrarna i styr.

Han hävdar – tvärtemot vad kritikerna anser – att det skulle bli ännu större svängningar på börsen om inte robothandeln fanns.

- Sådan här handel är positiv för börsen. Den gör att börsen fungerar bättre, det är ingen tvekan om det. Fluktuationerna skulle bli kraftigare om högfrekvenshandeln förbjöds, säger Erik Penser.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom