Pensionsmyndigheten köpstoppar Allras fonder

2017-02-15 07:10 Affärsvärlden TT
Alexander Ernstberger vd för Allra Sverige. Foto: Allra

Kunder som känner sig vilseledda och pressade – Pensionsmyndigheten stoppar nu Allras fonder på premiepensionens fondtorg efter att en stor mängd kunder hört av sig.

– Det handlar om aggressiv marknadsföring, påstridiga säljare och det förekommer fall där man från säljarnas sida har utryckt sig så att de fått kunder att tro att det finns ett samarbete med Pensionsmyndigheten, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg till TT, och fortsätter:

– Vi känner oro efter att ha tagit del av de synpunkter som kommit in.

Allra, med säte i Luxemburg och över hundratusen svenska sparare, har hamnat under lupp. Bolaget har fyra fonder på fondtorget – Allra Lagom, Allra Modig, Allra Försiktig och Allra Ränta. Nu vill Pensionsmyndigheten granska hur det följer de samarbetsavtal som gäller för premiepensionens fondtorg. Myndigheten undrar även över innehaven i fonderna. Ett av frågetecknen kring Allras verksamhet gäller dotterbolaget i Dubai – ett så kallat kapitalmarknadsbolag – som enligt vd:n sysslar med "värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster", skriver SvD Näringsliv.

Om utredningen visar oegentligheter riskerar bolagets fonder att avregistreras från torget. Pensionsmyndigheten ger bolaget tio dagar på sig att svara på frågor kring klagomålen. Tills vidare gäller köpstopp, vilket innebär att fonderna inte kan väljas av nya kunder.

LÄS MER: Skandalbolagets vd köpte dyraste villan 2016

Bolaget välkomnar å sin sida en granskning, säger koncernchefen Alexander Ernstberger i en skriftlig kommentar till TT.

"Vi kommer att göra allt för att underlätta den granskningen. Vi har haft och kommer även fortsättningsvis ha en nära dialog med Pensionsmyndigheten. Vi är angelägna om att ha Pensionsmyndighetens förtroende och vi är beredda att vidta de åtgärder som behövs för att upprätthålla detta förtroende".

Förra veckan meddelades att Allras styrelseordförande Ebba Lindsö lämnar sin post. Beskedet kom efter att det stod klart att fondbolaget gett alltför dålig avkastning till sina sparare.

Runt 130.000 premiepensionssparare har valt någon av bolagets fonder, och de med innehav kommer nu få ett brev med information hemskickat, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

– Är man inte nöjd med sin placering kan man välja en annan fond, annars finns också det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

LÄS MER: Fondbolagens förening kritiserar omstritt pensionsförslag

Pensionsmyndigheten har tidigare stoppat flera fonder i premiepensionssystemet på grund av misstanke om att de lurar sparare på mer eller mindre sofistikerade sätt. Flera företag har också polisanmälts för dataintrång i pensionssystemet, då de misstänks ha lurat till sig pensionssparares inloggningsuppgifter och bytt ut deras fonder.

Att Pensionsmyndigheten nu stoppar Allras fonder som har så pass många sparare är en högst oroväckande signal, anser Nordnets sparekonom Joakim Bornold. Även om det ännu är högst oklart hur det står till med just Allra, så behöver branschen en genomlysning.

– Det är sannolikt alldeles för lätt att tjäna pengar i PPM-systemet på felaktiga sätt, säger han och påpekar att systemet, som bygger på valfrihet har en baksida där kunders kunskapsunderläge riskerar att utnyttjas.

– Om någon ringer för att sälja in en PPM-lösning så är mitt råd att lägga på luren.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom