Personal flyr Klarna i brist på optionsprogram

Klarna tappar kompetens. Men det är inga konflikter som gör att personal flyr, utan brist på lukrativa optionsprogram, skriver Bloomberg.

Klarna är ett av få europeiska företag som kan klassas som en så kallad enhörning. Men brist på lukrativa optionsprogram i bolaget gör att man tappar kompetens i form av senior personal, skriver Bloomberg. Personaltappet belyser återigen frågan om teknikbranschens kritik mot svenska skatteregler.

Betallösningsbolaget Klarna har det senaste året förlorat runt 15 seniora medarbetare, nu senast Brian Billingsley, som var chef för Klarna i Nordamerika.

Bloomberg har varit i kontakt med fyra ledande Klarna-chefer som lämnat bolaget det senaste året. De hävdar att deras sorti inte berodde på turbulens i ledningen, eller strategiska brister. Istället pekade samtliga på svenska skatteregler som gör det svårt för Klarna att dela ut frikostiga optioner som normalt gör att chefer avskyr att lämna snabbväxande teknikbolag.

En tidigare anställd kritiserar även Klarna för att ha dåligt med utrymme för intern befordran. Klarnas talesperson Aoife Houlihan har sedan tidigare bekräftat avgångarna för Breakit.

Teknikföretag i Sverige kämpar mot den svenska skattepolitiken. Enligt gällande lag är optioner beskattade som tjänsteinkomst. I jämförelse är det betydligt enklare att undvika kapitalvinstskatt i Storbritannien.

Så sent som i maj förra året protesterade en rad svenska startups mot skattereglerna genom ett öppet brev. Jätten Spotify varnade också för att de nuvarande reglerna gör det omöjligt med optionsprogram i Sverige.

I en intervju med Affärsvärlden förra året öppnade vd:n och grundaren Sebastian Siemiatkowski för en börsnotering av Klarna ”om ett par år”.

Klarna gjorde 2015 en vinst om 169,9 miljoner kronor och hade en omsättning på 2,8 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.