Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Persson vill ändra ränteavdragen

2015-09-17 06:35
Göran Persson, före detta partiledare för Socialdemokraterna och svensk statsminister mellan 1996 och 2006. Foto: Jörgen Appelgren

Förre statsministern Göran Persson (S) ger sig in i debatten kring ränteavdragen och säger i en intervju att de måste förändras.

– Det är jag helt övertygad om.

– Därför är att det är ekonomiskt nödvändigt. Det är en absurd situation att de som är bäst ställda ska ha en skattsubvention som egentligen tar pengar från vår gemensamma kassa som skulle kunna användas för de sämst ställda. Det går inte i det långa loppet, säger Persson till SVT.

Persson ställer sig därmed på Centerledaren Annie Lööfs sida. Hon efterlyste nyligen en blocköverskridande uppgörelse om bostadspolitiken, med bland annat en minskning av ränteavdragen. Något även förre finansministern Anders Borg (M) har föreslagit.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har också velat sänka ränteavdragen sedan en tid. Men frågan är politiskt känslig. Ett sänkt avdrag skulle påverka stora och röststarka grupper i storstäderna med höga bostadslån och regeringen har hellre velat införa ett amorteringskrav.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom