Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Peter Norman: SD-motståndet "tokigt" från början

2016-12-01 09:51
Nu fattas bara Porschen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Tidigare finansmarknadsminister Peter Norman anser att riksdagspartierna har gjort ett misstag genom sin strikta hållning mot Sverigedemokraterna.

Han tycker att man rent allmänt gjorde fel från början med att ha en väldigt strikt hållning mot partiet och anser att det har gynnat Sverigedemokraterna väldigt mycket.

"Nu har man grävt ned sig så långt i skyttegravarna att det är svårt att komma upp därifrån. Det kan jag i och för sig förstå, men jag undrar om det inte var tokigt från början. Man kan diskutera huruvida Vänsterpartiets historia är värre eller mindre illa än Sverigedemokraternas", sade Peter Norman vid SvD Financial Forum på onsdagen.

"Nu är man där man är. Jag har svårt att se att den här strategin kommer att förändras inför nästa mandatperiod, så vi får nog leva med det här ett tag till", förutspår den tidigare ministern.

Peter Norman uppgav sig ha väldigt svårt att tro att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle samarbeta i en regeringskoalition. Dessa partier behöver varandra som motståndare av legitimitetsskäl, resonerar han.

Med all sannolikhet blir det enligt Peter Norman antingen ett svagt vänsterblock eller en svag allians och så Sverigedemokraterna emellan som ett mycket stort parti.

"Jag har svårt att se att något block kommer att överge den här strategin de har valt gentemot Sverigedemokraterna, och då riskerar man ju att SD får ännu större röstetal i och med att de kan 'vara lite martyrer'", sade Peter Norman och tillade att man antagligen får ställa in sig på ännu en fyraårsperiod med en svag regering.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen vid valet 2010 har Sverige haft minoritetsregeringar som har saknat majoritetsstöd även om man räknar in samarbetspartier i riksdagen.

I spåren av Brexit-beskedet i somras och Donald Trumps presidentvalvinst i USA anser Peter Norman att det är dystert att blicka ut över det politiska landskapet i Europa. Han nämner läget inför folkomröstningen i Italien, presidentvalet i Österrike där en nationalist är en av de två kvarvarande kandidaterna, politikern Marine Le Pen i Frankrike, Geert Wilders i Nederländerna och partiet Alternativ für Deutschland i Tyskland.

Främlingsfientliga rörelser brukade tidigare förknippas främst med länder i Central- och Östeuropa, men nu handlar det om länder som är mer lika oss själva, uppgav Peter Norman.

"Det är många länder som har det här problemet och här tycker jag att man kan vara orolig", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom