Piketty: En Grexit skulle vara början på slutet för euron

Den franska ekonomen Thomas Piketty menar att Europa måste vara försiktiga med att försämra sitt förhållande till Grekland.

I helgen röstade det grekiska folket nej till de internationella långivarnas förslag till uppgörelse. Under veckan har EU:s ledare fortsatt sina möten med Grekland angående nya nödlån.

I en intervju med CNBC påpekar Thomas Piketty, författare till boken Kapitalet i det 21:a århundradet, att Tyskland, efter andra världskriget, fick en stor flexibilitet i sin skuldavskrivning och att det var ett bra beslut då det bidrog till ekonomisk tillväxt och att landet kunde investera i infrastruktur. Han säger att det är ironiskt att Tyskland, men även Frankrike, intar en väldigt strikt hållning till Greklands skuldbetalningar i nuläget.

Han menar att om Grekland inte får tillgång till en flexibel skuldavskrivning kan detta innebära att de lämnar eurozonen, vilket i sin tur skulle vara början på slutet för den europeiska valutan.

– Det finns en stor risk att detta kommer att sluta väldigt dåligt, säger Piketty, som anser att eurozonens ledare behöver anamma en mer realistisk hållning, särskilt till Greklands framtida budgetöverskott. Annars finns det en risk för att Europa motar Grekland närmare Ryssland, vilket skulle påverka den gemensamma valutan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.