Plus vände till minus på Wall Street

De amerikanska börserna stängde ned på onsdagen, efter en volatil handelsdag.

Den amerikanska centralbanken sänkte styrräntan för att minska de ekonomiska effekterna från finanskrisen, i en koordinerad åtgärd tillsammans med den europeiska centralbanken och fyra andra centralbanker.

När golvhandeln stängde sjönk Dow Jones 2,1 procent till 9.252,9, S&P 500 backade 1,1 procent till 984,9 och Nasdaq Composite var 0,8 procent ned till 1.740,3. Indexrörelserna kan jämföras med uppgångar på 1 till 2 procent både i öppningen och periodvis under handelssessionen.

– Volatiliteten i marknaden reflekterar det faktum att folk verkligen är osäkra om hur den finansiella krisen påverkar ekonomin, säger en strateg vid JP Morgan i New York, till Bloomberg News.

Omsättningen var 2,1 miljarder aktier på New York-börsen och 3,6 miljarder på Nasdaq.

Den tioåriga amerikanska räntan steg 13 punkter till 3,63 procent.

Federal Reserve sänkte sin styrränta med 50 punkter till 1,50 procent. Även den europeiska centralbanken och ytterligare fyra centralbanker sänkte sina styrräntor med 50 punkter.

Bank of America sjönk 7,6 procent. Wall Street Journal skrev att bankjätten har svårt att hitta investerare som är intresserade av bankens nyemission om 10 miljarder dollar. Banken ger ut 455 miljoner aktier till 8 procent rabatt jämfört med gårdagens stängning.

Alcoa, som på tisdagskvällen i vanlig ordning var först ut bland de stora amerikanska bolagen att rapportera för det tredje kvartalet, tappade 12,7 procent. Resultatet blev klart sämre än väntat och Alcoa kommer att stoppa sitt återköpsprogram.

Ett antal stora amerikanska detaljhandelsbolag redovisade på onsdagen en sämre försäljningsutveckling än väntat för september. JC Penneys försäljning i jämförbart butiksbestånd backade under månaden med 12,4 procent och bolaget sänkte sin vinstprognos för det tredje kvartalet. Aktien förlorade 5,2 procent.

Lyxkedjan Saks förlorade 13 procent sedan bolaget kommunicerat sämre utsikter för försäljningen i jämförbara butiker under det andra halvåret. Saks tror nu på en minskning med låga ensiffriga tal jämfört med tidigare prognos om en oförändrad försäljning.

Ford backade 8,9 procent sedan Citigroup sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från tidigare behåll, med hänvisning till att den globala kreditsituationen försämras.

Oljebolagen hörde till de aktier som vägde emot på uppsidan. Exxon Mobil steg 1,2 procent och Conocophillips ökade 1,4 procent. Oljepriset stängde på cirka 89 dollar per fat i New York, en nedgång med 1 dollar jämfört med gårdagen. Tidigare under onsdagen backade oljepriset nära 3 dollar per fat sedan veckosiffror från det amerikanska energidepartementet visat på högre lagernivåer än väntat av olja och bensin under den gångna veckan.

Onsdagen var den sista handelsdagen innan förbudet att blanka aktier i 980 finansbolag upphör.

Ericsson stängde 60 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm och Astrazeneca backade 4:47 kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.