Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Plusöppning väntas på börsen

2019-09-12 08:31
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen med en uppgång. Börsöppningen sker i väntan på ECB:s räntebesked på eftermiddagen och mot bakgrund av att USA beslutat att skjuta på införandet av ytterligare tullar två veckor vilket meddelades under natten.

Terminerna för de ledande Europabörserna pekade på ökningar på mellan 0,3 och 0,5 procent upp. I Stockholm indikerade handeln hos IG-markets en inledning kring 0,5 procent upp för OMXS30.

De ledande börserna i New York steg på onsdagen efter att Kina släppt en lisa med varor som kommer att undantas från de ökade tariffer som Kina inför som ett svar på den amerikanska höjningen av tullarna. I Asien var indexen överlag upp på morgonen svensk tid.

Under natten mot torsdagen meddelade Donald Trump på Twitter att USA, som en gest av god vilja, kommer att senarelägga tariffhöjningen på 25 till 30 procent till den 15:e oktober från den 1 oktober. Enligt källor till Bloomberg överväger Kina dessutom att återigen tillåta köp av amerikanska jordbruksprodukter, exempelvis sojabönor och fläsk, som ett goodwill-initiativ inför kommande handelssamtal mellan parterna.

USA-räntorna har dragit uppåt sedan svensk stängning på onsdagen. På valutamarknaden har kronan stärkts 3 öre mot dollarn och ett par öre mot euron sedan onsdagseftermiddagen. Dollarn handlas för första gången sedan månadsskiftet juli/augusti över 108-strecket mot yenen.

På råvarumarknaden föll oljan på onsdagskvällen efter att Donald Trump sagt att han utvärderar möjligheten att lätta på sanktionerna mot Iran. Men under torsdagsmorgonen har priset stabiliserats och är något upp.

På torsdagens makroagenda väntas amerikansk KPI-statistik för augusti medan eftermiddagens blickar riktas mot Mario Draghis anförande efter ECB-räntebesked strax efter lunch.

I det relativt tunna bolagsnyhetsflödet meddelade First North-listade Intervacc att bolaget genomfört en riktad emission som tillför bolaget cirka 62 miljoner kronor. Emissionen tecknades av Fjärde AP-fonden (20 miljoner), Robur (25) och Health Invest (17). Det svenska fondbolaget Health Invest, som grundades av Anders Hallberg och Carl Bennet, äger aktier i bland annat Orexo, Stille, Dedicare och danska Lundbeck.

Stillfronts största ägare Laureus har sålt 3 miljoner aktier för 250 kronor styck i en placing på onsdagen. Posten motsvarar 11 procent av bolaget. Priset i placingen kan ställas mot onsdagens stängningskurs om 279 kronor. Rabatten blev därmed 10,4 procent.

Bland morgonens rekommendations- och riktkursändringar:

* Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation för Skanska till sälj från behåll. Riktkursen ligger kvar på 175 kronor. Aktien stängde strax under 190 kronor på onsdagen och aktien har stigit nästan 35 procent sedan årsskiftet.

* JP Morgan har höjt riktkursen för Boliden till 285 kronor från 265 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Aktien stängde på 245:60 kronor på onsdagen.

* JP Morgan har även höjt sin rekommendation för Genmab till övervikt från neutral. Riktkursen höjs till 1.500 från 1.275 danska kronor. Aktien stängde på 1.349:50 kronor i Köpenhamn på onsdagen.

* Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för DNB till köp från neutral. Riktkursen höjs till 200 från 186 norska kronor. Aktien stängde på drygt 154 kronor på Oslobörsen på onsdagen.

* Köp Rejlers, vänta med Ericsson och sälj Sectra. De råden ger Affärsvärlden i sitt senaste nummer. Beträffande Rejlers anser tidningen att nuvarande låga värdering skulle kräva att teknikkonsultföretaget åter blev ett bolag med lönsamhetsproblem för att aktien ska ha en betydande nedsida.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom