Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Polack mordanhållen<br></br> i härva kring börsbolag

2009-12-07 12:14

En polsk medborgare söks nu som en tredje misstänkt för ett mord där den förre vd:n i First North-bolaget White Shark sedan tidigare är häktad. Därmed utökas utredningen.

En polsk man, född 1968, ställs inför domstol nu på fredag i Uppsala tingsrätt i fallet med vd:n i det First North-noterade bolaget White Shark som misstänks ha mördat en nära anhörig. Enligt en framställan från kammaråklagaren i Uppsala, Elin Blank, misstänks denne tredje person för mord eller medhjälp till mord på en man i Älvkarleby i maj 2001.

Vilken roll den nu misstänkte mannen skulle ha spelat i samband med mordet vill inte Elin Blank berätta:

-Det kan jag inte säga, säger hon och hänvisar till förundersökningssekretess.

Polacken tilldelades en offentlig försvarare i Uppsala i samband med en första förhandling som hölls 17 november i tingsrätten.

Framställningen till rätten är ingen formell häktningsframställan även om mannen är anhållen i sin utevaro. Frågan som domstolen ska ta ställning till är om polacken kan begäras häktad, något som i sådana fall skulle göra det möjligt för polis och åklagare i Sverige att begära honom utlämnad.

Om mannen fått uppmaningen att inställa sig i svensk domstol på fredag vet inte vare sig domstolen eller åklagaren:

-Vi har inte fått tillbaka brevet i alla fall, säger en talesperson för domstolen.

Kammaråklagare Elin Blank bedömer själv att chansen är liten att polacken dyker upp på fredag:

-Sannolikheten är låg. Jag skulle i alla fall inte komma om jag riskerade att bli häktad, säger hon.

I slutet av september greps och häktades de två första misstänka i processen. Det gällde vd:n för First North-noterade film- och reklamföretaget White Shark, tillsammans med en nära anhörig. De båda är misstänkta för mord eller medhjälp till mord. Så sent som i fredags hölls den senaste häktningsförhandlingen i processen och duon sitter fortfarande inlåst.

Den förre bolagsvd:n nekar till brott och har formellt sett fortfarande bara tagit så kallad time out. Denne är själv född i Polen.

Enligt åklagaren väntas ett besked om åtal ska väckas eller inte före jul. Blir det åtal är förundersökningen troligen inte klar förrän på andra sidan nyår.

Så sent som i fredags stod det klart att den förre White Shark-vd:n som tidigare också var störste ägare nu har sålt en stor del av sitt aktieinnehav i bolaget. Enligt ett pressmeddelande från bolaget är den förre vd:n numer näst störste aktieägare i bolaget. Affären med de 60 000 A-aktierna kan med utgångspunkt i aktuell börskurs bedömas vara värd cirka 900 000 kronor.

Köpare är den tidigare huvudägaren och styrelseledamoten Anders Bagge, som kanske är mest känd för sitt jurymedlemskap i tv-artisttalangjakten Idol. Anders Bagge sitter i ledningsgruppen i det 8 personer starka företaget och sitter dessutom i styrelsen.

Bagge köpte aktierna via sitt bolag Cantus Invest AB av den tidigare vd:ns bolag Blue Steel Investment AB. Efter affären har Bagge 22,6 procent av kapital (tidigare 17,3 procent) och 47,8 procent av rösterna (11,6 procent).

Förre vd:ns innehav minskar på samma gång till 8,1 procent av kapitalet och 5,5 procent av rösterna.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom