Polen kan skrota miljardavtal med Airbus

2016-01-26 10:33 Affärsvärlden Finwire

Bristen på lokal produktion gör att Polen med största sannolikhet kommer att ställa in sin tidigare order på 50 stycken helikoptrar från den europeiska flygplanstillverkaren Airbus. Det uppgav landets försvarsminister Bartosz Kownacki i en intervju med den polska dagstidningen Rzeszpospolita, skriver Financial Times.

Kownacki är främst missnöjd med den låga graden av lokal produktion som Airbus erbjuder.

- Jag kan inte säga att den slutliga bedömningen av förhandlingarna kommer att bli negativ, men med tanke på hur stora skillnaderna är, är det mycket troligt att en överenskommelse inte kommer att nås, sade Kownacki vars konservativa parti Lag och rättvisa (PiS) har en tillbakadragen hållning gentemot EU.

Potentiella ersättare kan nu istället bli amerikanska helikoptertillverkaren Sikorsky och AgustaWestland, som ägs av italienska koncernen Finmeccanica. Båda bolagen har befintliga anläggningar på plats i Polen och fanns med i de tidigare budgivningsrundorna.

Affären med Airbus är värd tre miljarder euro och tecknades av den tidigare EU-vänliga polska regeringen. Helikopteraffären ingår i den Nato-plan som avser en utökning av militärutgifterna med 40 miljarder dollar under de kommande åtta åren i ett sätt att rusta upp Polen militära kapacitet, och därmed avskräcka potentiella hot från Ryssland.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom