Politisk oro drog ner USA-börserna

De ledande börserna i New York backade på tisdagen, efter att frågan om Donald Trump ska ställas inför riksrätt blossat upp.
Politisk oro drog ner USA-börserna - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Dow Jones storbolagsindex stängde ned 0,5 procent till 26.810. Det bredare indexet S&P 500 hade sjunkit 0,8 procent till 2.966, medan Nasdaqs kompositindex tappade 1,4 procent till 7.993.

Sektorsvis gick det bäst för kraftbolag, som var upp en dryg procent, medan energibolag stod för den största nedgången med ett tapp på 1,6 procent.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, aviserade att en utredning kommer inledas för att bedöma om Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Enligt demokraterna ska Trump ha diskuterat en utredning av Joe Biden, inför presidentvalet 2020, med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij. Under kvällen meddelade dock Trump att han kommer att släppa utskrifter från telefonsamtalet, vilket lugnade marknaden.

Tidigare på tisdagen backade börserna något i samband med Donald Trumps tal i FN:s högkvarter, där han åter kritiserade Kina.

Bland enskilda bolagsnyheter sjönk Apple, som har stor exponering mot Kina, med 0,5 procent. Aktien steg inledningsvis sedan Jefferies återupptog bevakningen av teknikjätten med en köprekommendation.

Netflix backade 4,3 procent till 255 dollar i spåren av att Pivotal Research sänkt riktkursen med 32 procent, från 515 till 350 dollar, med hänvisning till högre kostnader och ökad konkurrens framöver.

Blackberry rasade över 22 procent sedan smartphonetillverkaren kommit med svagare siffror än väntat för sitt andra kvartal.

Sportmärkesjätten Nike handlades ned 0,6 procent inför rapporten för det första kvartalet, som väntas efter tisdagsbörsens stängning.

På makrofonten sjönk de amerikanska hushållens konfidensindikator till 125,1 i september jämfört med 134,2 i augusti. Väntat enligt Reuters prognosenkät var en konfidensindikator på 134,0.

På råvarumarknaden backade oljepriset över 2 procent efter att Donald Trump kritiserat Kina för ”orättvis handelspolitik” under ett tal inför FN:s generalförsamling.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 9 punkter till 1,64 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.