Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Pomperipossaskatt för riskkapitalister

2011-12-22 08:00

Skatteverkets granskning av riskkapitalbolagen får stora konsekvenser – om Skatteverkets tolkning håller i alla instanser. 122 kronor i skatt på varje hundralapp i vinstdelning vilket blir effekten om man räknar samman skatter, skattetillägg och arbetsgivaravgifter.

Skatteverkets revision av de svenska riskkapitalbolagen kan få stora konsekvenser för de svenska bolag där personerna bakom riskkapitalbolagen är anställda, de så kallade rådgivningsbolagen.

Enligt Skattenämndens beslut som blev offentligt på onsdagskvällen kan de bli en veritabel Pomperipossa-effekt av samma slag som drabbade Astrid Lindgrens bolag i slutet av 1970-talet.

Skatteverket hävdar att vinstdelningen i riskkapitalbolagen ska beskattas med 56 procent inkomstskatt i stället för 25 procents kapitalinkomstskatt.

Om Skatteverket får rätt tillkommer en straffskatt på 40 procent, så kallat skattetillägg för att man deklarerat oriktiga uppgifter. Det innebär 22,5 procentenheter i extra skatt.

Den totala skatten på vinstdelningen blir då 78,5 procent.

Men Skatteverket anser också att de  så kallade rådgivningsföretagen, riskkapitalisternas privata bolag dit vinstdelningen förs, ska betala arbetsgivaravgift på bonus och vinstdelning – plus skattetillägg.

Det innebär ytterligare 43,5 procent i skatt på det ursprungliga beloppet – alltså 122 kronor i skatt på varje hundralapp.

*Fotnot: Pomperipossa-effekten uppstår när Skatteverket kräver skattetillägg för oriktiga uppgifter i gamla deklarationer.

Klicka här för att lyssna på Lars-Anders Karlbergs klassiska intervju med Astrid Lindgren om Pomperipossa-skatten från 1976.

Pomperipossa-skatten

Pippi Långstrumps andliga mamma Astrid Lindgren tog i mars 1976 en fight med den hårdföre finansministern Gunnar Sträng om marginalskatterna i Sverige.

I en debattartikel i Expressen den 16 mars  uppträdde hon förklädd som den barnboksskrivande häxan Pomperipossa i Monesmanien och hävdade att marginalskatten var så hög som 102 procent.

Av varje hundralapp som hon som egen företagare drog in skulle hon betala mer till staten än hon tjänade - om hon räknade ihop inkomstskatt och sociala avgifter i det egna bolaget.

- 102 procent! Så många procent finns inte, sa Pomperipossa.

- Jodå, i Monesmanien finns det hur många procent som helst, fick hon höra.

Och finansminister Gunnar Sträng tvingades upp i talarstolen för att förklara sig.

Det var innan det blev vanligt med pudlar i politiken. Gunnar Sträng gjorde som män i alla tider gjort mot kvinnor – förnedrat dem.

- Jag har fått Expressen i min hand och ögnat Astrid Lindgrens artikel. Det är en intressant kombination av stimulerande litterär förmåga och djup okunskap i skattepolitikens irrgångar, sa Gunnar Sträng inför riksdagens finansutskott.

Men han fick senare krypa till korset och erkänna att Astrid Lindgren hade rätt.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom