Positiv börsöppning i korten

Stockholmsbörsen ser ut att öppna kring oförändrat med dragning åt plus på fredagen efter att på torsdagen ha stigit för sjunde handelsdagen i följd med stöd från ECB:s räntesänkning och uppmuntrande kommentarer från handelskonflikten mellan USA och Kina.
Positiv börsöppning i korten - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Under veckan har det kommit vissa positiva signaler från båda USA och Kina i handelsfrågan, vilket bidragit till att lyfta aktiemarknaderna. Flera medier rapporterar också om att Trump-administrationen överväger någon form av tillfällig uppgörelse med Kina för att dämpa konfliktnivån.

Strax före klockan 8.30 pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index båda 0,1 procent upp. Även IG:s förhandel indikerade en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index på 0,1, procent.

Fredagen har hittills varit lugn nyhetsmässigt. Under förmiddagen (9.30) publiceras den andra beräkningen av svensk BNP för andra kvartalet. Den första beräkningen av BNP för andra kvartalet blev något av en kalldusch när det visade sig att BNP oväntat hade sjunkit med 0,1 procent.

Blickarna riktas också mot USA-siffror i eftermiddag, främst detaljhandeln i augusti.

De ledande börserna i New York steg 0,2-0,3 procent på torsdagen efter den förnyade handelsoptimismen och ECB:s nya stimulanser.

I Asien var Tokyobörsen upp omkring 1 procent på fredagen. Sydkorea, Taiwan och Fastlandskina höll helgstängt, men Hongkong-börsen var öppen och steg omkring en halv procent.

På råvarufronten har oljepriserna uppvisat små förändringar på fredagsmorgonen efter ett par handelsdagar med sjunkande prisnivåer. Basmetaller har visat blandad riktning.

Sen torsdagseftermiddag kom beskedet att slutligt pris i noteringen av riskkapitalbolaget EQT väntas bli fastställt inom intervallet 62-68 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde om cirka 59,1-64,8 miljarder kronor efter erbjudandets genomförande. Beräknad första handelsdag på Stockholmsbörsen är 24 september.

 

Rekommendationer

* Société Générale höjer riktkursen för teleoperatören Tele2 till 160 kronor från tidigare 145 kronor. Köprådet upprepas, enligt Bloomberg.

* Barclays Capital drar upp riktkursen för oljebolaget Enquest till 2:73 kronor från tidigare 2:25 kronor samtidigt som rådet undervikt upprepas, enligt Bloomberg.

* SEB Equities höjer sin rekommendation för Norwegian till köp från behåll. Riktkursen ökas till 53 från 31 norska kronor.

 

Makroagendan

* SCB: BNP 2 kv kl 9.30

* EMU: handelsbalans juli kl 11.00

* USA: detaljhandel augusti kl 14.30

* USA: Michiganindex (prel) september kl 16.00

* USA: lager osålda varor juli kl 16.00

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets