Positiv börsöppning väntas i New York

Terminerna för New York-börserna pekade mot en positiv öppning på tisdagen sedan Kina stabiliserat sin valuta.

Måndagen bjöd på den värsta handelsdagen för i år i New York då konflikten mellan USA och Kina eskalerade. Trump-administrationen pekade officiellt ut Kina som valutamanipulatör på måndagskvällen, för första gången sedan 1994.

Vid 14.45-tiden var terminen för Dow Jones storbolagsindex upp 2,7 procent. S&P 500-terminen steg 0,9 procent medan terminen för Nasdaq 100 noterades 1,1 procent högre.

Kinas centralbank uppgav i ett uttalande på tisdagen att de aldrig använt, eller kommer använda, yuanen som ett verktyg i handelskonflikten. Kinas centralbank satte även på tisdagen in en fixing för USD/CNY som var lägre än väntat efter att valutan tappat över 7-nivån på måndagen.

USA:s president Donald Trump tog till Twitter och sade att USA är i en stark position och att mängder av pengar, från bland annat Kina, väller in i landet. Enligt honom börjar även företag ta sig till USA ”i massor”.

Många av de handelsberoende aktierna som föll tillbaka under gårdagen noterades högre i den amerikanska förhandeln. Apple, som tappade över 5 procent på måndagen, var upp över 1 procent. Halvledarbolagen Nvidia och AMD steg 1,6 respektive 3 procent medan Micron var upp drygt 1 procent.

Amazon var upp drygt 1 procent i förhandeln. Bolagets vd Jeff Bezos sålde Amazon-aktier till ett värde av 2,8 miljarder dollar förra veckan. Jeff Bezos har tidigare sagt att han planerar att sälja aktier till ett värde runt 1 miljard dollar per år.

Hamburgerkedjan Shake Shack handlades upp nästan 4 procent i förhandeln sedan bolagets vinst kom in högre än väntat. Shake Shack höjde även sin omsättningsprognos för helåret.

Mastercard ska köpa betaltjänstebolaget Nets företagstjänstedel för 2,85 miljarder euro. Aktien var upp 2 procent.

Efter de amerikanska börsernas stängning väntas bland annat Walt Disneys kvartalsrapport.

På makrofronten väntas statistik över antalet lediga platser (JOLTS) för juni klockan 16.00 samt lagersiffror för amerikanska oljelager från API senare ikväll.

 

Noteringar vid 14:45-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA        +2,70%        

Terminen för S&P 500     +0,87%        

Terminen för Nasdaq 100  +1,06%        

2-åriga USA-räntan       +0,0318   till 1,6091%

10-åriga USA-räntan      +0,0417   till 1,7585%

Olja, US WTI             -0,15%    till 54:90 dollar/fat

Olja, Brent              +0,02%    till 60:02 dollar/fat

EUR/USD                  -0,0026   till 1:1180

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.