Positiv öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen såg på förhand ut att börja handelsveckan med lätt stigande noteringar, efter att ha stigit även under föregående vecka.
Positiv öppning väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

USA-börserna handlades däremot något lägre på fredagskvällen, bland annat efter negativa rubtiker om Boeing och Johnson & Johnson, medan rörelserna i Asien under morgonen varit små.

I brexitföljetongen är den senaste utvecklingen att den brittiska premiärministern Boris Johnson i veckan ska göra ett nytt försök att få underhuset att godkänna det nya avtalet.

På makrofronten i övrigt noteras att Sydkoreas export rasade med nära 20 procent under de första 20 dagarna i oktober, jämfört med samma period i fjol. Sydkorea är världens sjätte största exportland.

Vid 8.30-tiden hade terminerna för de ledande kontinentala indexen stärkts något. CAC40-terminen i Paris var upp 0,1 procent liksom DAX-terminen i Frankfurt.

SAS bekräftar tidigare medieuppgifter om att flygbolaget vunnit ett avtal med det norska försvaret, med ett totalvärde på cirka 1 miljard norska kronor (cirka 1,05 miljarder svenska kronor) föredelat över fyra år. Avtalet har under de senaste tolv åren innehafts av SAS-konkurrenten Norwegian.

Den förre Tele2-vd:n och Kinnevikveteranen Lars-Johan Jarnheimer bör bli ny styrelseordförande i Telia, enligt valberedningens förslag. Detta sedan svenska staten, som största ägare i Telia, krävs en extrastämma för att välja en ny ordförande. Enligt näringsminister Ibrahim Baylan är det viktigt att den nye ordföranden kan börja arbeta omedelbart

Volvo har på måndagen stoppat produktionen vid sin USA-amläggning New River Valley i Virginia – bolagets största lastbilstillverkande anläggning i världen – som en följd av strejken vid Mack Trucks-anläggningarna. Stoppet kommer att innebära tillfälliga uppsägningar av cirka 3.000 anställda, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Byggvarukedjan Byggmax resultat efter skatt steg till 156 miljoner kronor i tredje kvartalet, en vinstökning med 16 procent. Omsättningen i jämförbara butiker i lokal valuta ökade med 0,6 procent medan bruttomarginalen stärktes till 32,2 procent, upp från 30,7.

Fabeges förvaltningsresultat ökade under det tredje kvartalet till 397 miljoner kronor och även hyresintäkterna steg, liksom driftsöverskottet. Bolaget hade dock negativ nettouthyrning, -5 miljoner kronor, under kvartalet att jämföra med plus 29 miljoner kronor samma period i fjol.

Skanska har fått en sjukhusorder värd 1,1 miljarder kronor gällande bygget av nya Högsbo specialistsjukhus i Göteborg. Kontraktet kommer att inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet, enligt bolaget.

Astra Zenecas diabetesläkemedel Farxiga har fått ett utökat USA-godkännande, för att minska sjukhusinläggningar till följd av hjärtsvikt hos patienter med typ 2-diabetes samt hjärt-kärlsjukdomar.

Akelius, som nyligen listades på First North, har rapporterat om hyresintäkter som under tredje kvartalet var oförändrade jämfört med samma period i fjol: 120 miljoner euro. Resultatet före skatt krympte dock med 44 procent till 101 miljoner euro. Enligt Akelius vd Pål Ahlsén har dock bolaget ”i stor utsträckning” fått ordning på flaskhalsar inom byggområdet.

Raytelligence redovisade för tredje kvartalet ett resultat efter finansiella poster på -1,2 miljoner kronor. Kassaflödet från löpande verksamheter var -1,3 miljoner och likvida medel vid periodens slut var 1,5 miljoner kronor.

Efter fredagens Sandvikrapport har flera analyshus ändrat sina rekommendationer för verkstadsbolaget, som stängde på 165:35 kronor i fredags. Citi höjer sin rekommendation för aktien till köp från neutral. Även SEB höjer sin rekommendation för aktien, till köp från behåll, och drar upp riktkursen till 190 kronor från 165. Flera banker har även ändrat sina riktkurser för aktien: Deutsche Bank höjer riktkursen till 180 från 170 och JP Morgan höjer till 175 från 170, medan Nordea skruvar upp riktkursen till 180 från 175 kronor.

Efter fredagens positiva rapport har flera analytiker höjt riktkurser och rekommendationer för Getinge, som stängde vid drygt 157 kronor före helgen. SEB höjer rekommendationen till behåll och ökar riktkursen till 143 kronor, medan Nordea höjer riktkursen till 100 kronor med fortsatt säljrekommendation. Pareto höjer riktkursen till 185 kronor, med upprepad köprekommendation, och ABG Sundal Collier höjer till 141 kronor med bibehållen behåll-rekommendation.

Holmen har fått en höjd riktkurs av ABG Sundal Collier, till 300 kronor från 260, medan köprekomendationen upprepas. Skogsaktien stängde i fredags på 264 kronor. Nordea har gått åt motsatt håll och sänkt rekommendationen för Holmne till behåll från köp.

Vidare på rekommendationsfronten har Nordea sänkt SCA till behåll från tidigare köp. Assa Abloy har sänkts till sälj av Pareto, ”för att återspegla lägre efterfrågan och relativt hög värdering”.

Hoistaktien bör kunna lyfta 30 procent inom ett år om bolaget infriar sina mål. Det skriver Dagens Industri som utser finansbolaget till ”veckans aktie”.

Köp Biogaia och Ferronordic, råder Börsveckan i sin senaste utgåva. Däremot råder tidningen till att avvakta med gymkedjorna Actic och Sats, samt med Gunnebo och Amasten.

Ledningen i Tysklands huvudstad Berlin har beslutat om frysta hyresnivåer i staden i fem år framåt. Bland svenska fastighetsbolag har Bonava och Akelius verksamhet i staden.

Copperstone Resources rapporterade sent på fredagen om positiva resultat av den första fasen av kärnborrningen på den så kallade A-zonen i Viscaria.

På måndagen är det även handelspremiär på First North för ID-verifieringsföretaget Zignsec. Bolaget siktar på att bli global ledare inom digital ID-verifiering genom att som plattformsaktör erbjuda lokala ID-verifieringstjänster världen över, sade Zignsecs vd Jonas Ingelström i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen. Den nyemission på 35 miljoner kronor som Zignsec genomförde inför noteringen övertecknades cirka 7,5 gånger.

Senare under handelsdagen väntas rapporter från Atlas Copco och Christian Berner (båda klockan 12.00) samt från Elanders (klockan 13.00). Även Taurus väntas rapportera under dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco