Positiv öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas få en positiv inledning på torsdagen allt medan rapporterna fortsätter att komma in i strid ström.
Positiv öppning väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Nordea och Nokia slog förväntningarna i sina rapporter medan Ica och Axfood inkom på nedsidan.

USA-börserna fortsatte att stiga på onsdagen. Uppgifter om ett genombrott i framtagandet av ett vaccin mot coronaviruset gav stöd. Sektorsvis var det energibolag som gick bäst då oljepriset gjorde en rejäl återhämtning. I den senare delen av handelssessionen, efter att Stockholmsbörsen stängt på onsdagen, steg S&P 500 index 0,3 procent.

I Asien syntes rejäla uppgångar i regionen. Både i Tokyo och Hongkong steg börserna med runt 2,5 procent.

Terminerna för de ledande Europabörserna noterade högre kurser. Vid omkring en halvtimme före öppning var noteringen för Londonbörsen upp 0,5 procent. Motsvarande noteringar för Paris- och Frankfurtbörsen steg med 0,9 respektive 0,7 procent. Förhandeln hos IG visar på en uppgång om 0,7 procent för OMXS30.

Nordea lade fram ett bokslut för 2019 som överlag var något bättre än väntat. Rörelseresultatet kom in 6 procent över förväntningarna enligt Infronts konsensus. Enligt Nordeas vd Frank Vang-Jensen åter står mycket arbete för att banken ska nå målet om ett K/I-tal på 50 procent till 2022, som en del i de finansiella målen.

Assa Abloy prickade förväntningarna med det justerade rörelseresultatet som då alltså nådde upp till över 4 miljarder kronor. Den organiska tillväxten för regionen Asia Pacific på -10 procent i kvartalet låg under Infronts väntade siffra på -5,3 procent.

Telekombolaget Nokias resultat för fjolårets sista kvartal var bättre än vad analytikerna hade räknat med och bolaget står fast vid sin marginalprognos för 2020.

Vd Rajeev Suri flaggar dock för en viss portion av utmaningar 2020 och räknar med att marknaden i år, exklusive Kina, blir oförändrad.

Handelsbanken räknar med att Nokiaaktien kan stiga efter rapporten.

I dagligvaruhandeln kom rapporter från både Ica och Axfood. Ica nådde inte riktigt upp till det förväntade resultatet, där engångsposter tyngde bolagets svenska verksamhet. Även Axfood levererade ett något sämre resultat än väntat medan utdelningen var något över förväntan.

New Wave påverkades negativt i slutet av det fjärde kvartalet av det varma vädret. Rörelseresultatet i kvartalet var dock upp nästan 15 procent till 240 miljoner kronor.

TF Bank redovisade högre justerat rörelseresultat, men föreslog samtidigt en kraftigt sänkt utdelning.

Lucara har utvunnit en vit diamant på 549 karat i Karowegruvan i Botswana.

Nent har köpt de nordiska rättigheterna till den engelska ligafotbollen, Premier League för perioden 2022-2028.

Incoax, som utvecklar lösningar för bredbandsuppkoppling, justerade på onsdagskvällen ned sitt omsättningsmål från över 300 miljoner kronor till omkring 50 miljoner kronor för 2020.

Biogia visade på ett försämrat resultat där den totala utdelningen på 8 kronor per aktie låg 2 kronor under fjolårets nivå.

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste numret av tidningen köp av Autoliv och Billerud Korsnäs.

Senare under torsdagen väntar rapporter från Itab, Securitas och MTG.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets