Positiv öppning väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stod på fredagsmorgonen inför en öppning försiktigt upp, sedan Wall Street på torsdagen stängt klart högre och de asiatiska börserna handlats blandat på fredagsmorgonen.
Positiv öppning väntas på Stockholmsbörsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,2 respektive 0,4 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,3 procent. De amerikanska börsterminerna var då marginellt ned för dagen.

I New York lyfte de stora börsindexen på torsdagen 0,5-1,1 procent, med framför allt teknikbolag bland vinnarna. Uppgången ägde rum trots att ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn kom in klart lägre än väntat, vilket därmed följde utvecklingen för industri-PMI.

”Förhoppningen nu är att avmattningstecknen ska tvinga Fed till ytterligare räntesänkningar och därför blir eftermiddagens sysselsättningsrapport viktig”, skriver SEB i ett morgonbrev inför fredagens makrosiffror.

I Asien var rörelserna blandade, med Tokyobörsen upp 0,3 procent, medan Seoul tappade 0,4 procent och Hongkong backade 1,7 procent. Fastlandskina höll fortsatt stängt.

Klädhandlaren MQ rapporterade fallande omsättning och ökad rörelseförlust för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret. Den jämförbara försäljningen föll 7,8 procent jämfört med samma period i fjol.

”Utvecklingen av försäljning och lönsamhet i bolaget motsvarar inte förväntningarna vare sig på kvartalet eller på året”, skriver vd Ingvar Larsson i bokslutsrapporten.

Stillfront meddelar att antalet unika spelare av bolagets online-spel på månatlig basis, MAU, uppgick till 5.342.000 under det tredje kvartalet, en uppgång på 30 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Norska Norwegians totala passagerartrafik, RPK, steg 2 procent i september, jämfört med samma månad året innan. Kapaciteten (ASK) steg med 1 procent, medan kabinfaktorn ökade med 1,1 procentenheter till 89,9 procent.

Spotlightlistade Ziccum har ingått avtal med ett globalt läkemedels- och vaccinbolag inriktat mot behandling av infektionssjukdomar.

Fredag är första handelsdagen på First North för fastighetsbolaget Akelius D-aktie.

På rekommendationsfronten har HSBC höjt sin rekommendation för H&M till köp (behåll) med ny riktkurs 225 kronor (185). HSBC har därmed den för närvarande högsta riktkursen för modebolaget av de 26 analytiker som rapporterar till Bloombergsystemet.

Goldman Sachs har också dragit upp sin riktkurs, till 155 kronor (140), liksom Credit Suisse, till 175 kronor (132), båda dock med upprepade negativa rekommendationer.

Goldman Sachs har vidare sänkt sin rekommendation för Hexagon till sälj, från tidigare neutral.

Fokus på makroagendan ligger på amerikanska sysselsättningsdata klockan 14.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets