Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Positiv öppning väntas på Wall Street

2018-02-12 15:14
Wall Street. Foto: All over press

Efter förra veckans stökiga handel ser fredagens kurslyft på USA-börserna ut att få en fortsättning på måndagen, enligt vad terminerna för de stora aktieindexen indikerade inför handelsstarten. En dollarförstärkning på eftermiddagen ledde till viss dämpning av terminerna när en dryg halvtimme återstod till börsöppningen.

Marknadsaktörerna riktar intresset mot den amerikanska budgeten, som väntas bli publicerad på måndagen. Vita huset meddelade på söndagen att deras budgetförslag kommer att inkludera 200 miljarder dollar till infrastruktur, 23 miljarder dollar till förstärkt gränsskydd och en minskning av budgetunderskottet med 3.000 miljarder dollar över tio år.

Vid 15-tiden noterades terminerna för Dow Jones industriindex, för S&P 500 och Nasdaqs kompositindex på plus 0,8-0,9 procent.

I fredags avslutade USA-börserna uppåt i volatil handel. Dow Jones industriindex och Nasdaq steg 1,4 procent och S&P 500 ökade 1,5 procent.

De asiatiska börserna stängde på plus, undantaget Hongkong och i Japan var det helgstängt. I Europa har noterats markanta kursuppgångar på måndagen.

På råvarumarknaderna har oljepriset inlett veckan med stigande priser efter förra veckans prisfall. Metallpriserna låg mestadels på plus på eftermiddagen.

På måndagen framkom att Opec drar upp bedömningen av såväl oljeutbudet utanför Opec samt den globala efterfrågan i år, enligt oljeorganisationens månadsrapport för februari.

Bland enskilda aktier avancerade chiptillverkaren Qualcomm ett par procent efter att sektorkollegan Broadcom, som lagt ett fientligt bud på Qualcomm, meddelat att det säkrat finansiering för uppköpet. 21st Century Fox var upp ungefär lika mycket efter uppgifter om att Comcast överväger att återuppta sitt bud på en stor del av underhållningsbolaget, två månader efter beskedet om en storaffär mellan 21st Century Fox och Walt Disney.

Utöver de amerikanska budgetförslaget är måndagens agenda tunn. Bedömare lyfter fram januariutfallet för USA-KPI på onsdag som fokus för globala marknader i veckan, och som en möjlig ny trigger för högre räntor och starkare dollar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom