Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Positiv start väntas vid börsöppning

2012-03-08 07:54

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekar mot en positiv start på torsdagens handel.

I New York stängde indexen högre på onsdagen vilket följdes upp av uppgångar i de asiatiska indexen tidig torsdag, där tre dagar av tillbakagångar kom till sitt slut. Både i USA och i Asien tog cykliska aktier och banker tillbaka mark.

Eurostoxx 50-terminen var vid 08.45-tidenupp 0,4 procent. Tyska DAX-terminen var upp 0,5 procent medan Londons FTSE 100-termin pekade 0,3 procent högre.

Uppgångarna i USA och Asien tog stöd i ett ökat hopp om Grekland ska kunna nå minst 75 procents deltagande i erbjudandet till den privata sektorn om skuldbyte. Enligt Bloomberg News beräkningar på onsdagskvällen har investerare till 60 procent meddelat sin avsikt att delta. Erbjudandet löper ut klockan 21.00 på torsdagskvällen svensk tid.

Även onsdagens amerikanska sysselsättningsstatistik och japansk BNP på torsdagen bidrog till det positiva humöret.

Clas Ohlsons rapporterade för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår där det mesta var i linje med förväntningarna. Dock påverkade en negativ försäljningsmix bruttomarginalen, som kom in sämre än väntat.

Resultatet före skatt blev 305 miljoner kronor, 1 procent sämre än förväntade 307 miljoner, enligt SME Direkt, och bruttovinstmarginalen uppgick till 42,4 procent, mot förväntade 43,4 procent. I februari steg Clas Ohlsons totala försäljning med +12 procent. Väntad där var +11 procent.

Cloetta har meddelat att bolaget överväger att stänga flera fabriker samt flytta merparten av produktionen till Levice i Slovakien och Ljungsbro i Sverige.

Åtgärderna väntas leda till en total engångskostnad om 320-370 miljoner kronor och ge Cloetta en årlig besparing om cirka 100 miljoner kronor på ebitda-nivå.

Cision har i sin tur meddelat att det hotas av skadeståndskrav från ett stort amerikanskt förlag på grund av påstådda rättighetsintrång, utan att för närvarande kunna bedöma storleken på den potentiella ersättningsskyldigheten. Bolaget utesluter dock inte att ett krav skulle kunna få väsentlig resultateffekt.

I Rusforest nyemission har teckningskursen satts till 1:18 kronor per aktie.

I rekommendationsväg har JP Morgan höjt rekommendationen för Scania till övervikt, med riktkursen 160 kronor, och justerat höjt upp riktkursen för Volvo till 130 kronor, med upprepad rekommendation övervikt.

Veckans affärer lämnar tre aktierekommendationer i sitt senaste nummer, varav köp av Ellen och Capeiro medan sälj rekommenderas för Cavotec.

Berenberg har höjt riktkursen för Sandvik till 125 kronor, från 100 kronor, med rekommendation köp.

På makroagendan kvarstår bland annat industriproduktion för Tyskland klockan 12 och nyanmälda arbetslösa samt konsumentförtroende från USA under eftermiddagen.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,6 procent, det bredare Standard & Poor's 500 steg 0,7 procent och Nasdaq Composite ökade 0,9 procent på onsdagen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom