Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Positivt att pengarna stannar i banken"

2009-03-09 12:02

Swedbanks beslut att dra in vårens utdelning är allt annat lika både positivt och logiskt. Men det förändrar egentligen inte den oro som omger aktien.

Det finns fortsatt väldigt mycket nedsida om det går snett i Östeuropa och att Swedbank påtalar att de ser en försämring bidrar till att dämpa måndagens initiala kursuppgång.

Det säger bankanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med efter måndagsmorgonens besked från banken och Folksam.

"Vi visste att stiftelserna var i behov av utdelning, men rent ekonomiskt har det varit ett konstigt sätt att ta in pengar med den ena handen och dela ut med den andra. Det är positivt att de behåller pengarna i banken", säger Andreas Håkansson, analytiker på UBS.

Samtidigt utgör knappt 3 miljarder kronor extra i banken ingen större "kudde" mot de kreditförluster som kan uppkomma från en kreditexponering österut på sammantaget knaptt 270 miljarder kronor, enligt vad banken rapporterade per årsskiftet.

"Den indragna utdelningen betyder inte att banken inte kommer att behöva mer pengar framgent. Risken finns där och allt beror på hur illa det kommer att se ut i Östeuropa. Det påverkas inte av det som händer i dag. 2,9 miljarder kronor gör egentligen ingen större skillnad, det förändrar inte hela caset", säger Andreas Håkansson.

Han får medhåll av Henrik Schmidt, analytiker på Keefe Bruyette & Woods, om att det är förståndigt att behålla så mycket kapital som möjligt i banken. Han ser emellertid att de försämrade utsikterna ändå väger över.

"Att aktien handlas ner efteråt är för att det inte är så mycket pengar man sparar och att banken ändå säger att man blivit mer orolig för marknaden. Makrobilden i Baltikum och Ukraina har försämrats ganska ordentligt bara på fyra veckor", säger Henrik Schmidt, analytiker på Keefe Bruyette & Woods, på tal om den makroekonomiska utvecklingen.

"Man har även ett visst överhäng från en del av de aktier som kommer att säljas till långsiktiga investerare", fortsätter han.

Kring klockan 12.15 hade den initiala kursuppgången i Swedbanks preferensaktie begränsats till 3,2 procent, till noteringen 19:30 kronor. Dagens högsta avslut låg på 22:80 kronor.

A-aktien var i sin tur upp 1,6 procent, till 18:70 kronor. Här låg måndagens högstanotering på 22:20 kronor.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom