Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Precise-vd: Apples nyhet ändrar inte grunden för fingeravtryck

2017-09-13 12:12
Håkan Persson, vd för Precise Biometrics. Foto: Pressbild

Precise Biometrics tror inte att Apples lansering av sin nya toppmodell med ansiktsigenkänning, men utan fingeravtryckssensor, ändrar så mycket i grunden för marknaden för fingeravtrycksidentifiering.

"Att Apple har flyttat ut fingeravtryckssensorer i en modell förändrar inte så mycket i grunden. Den nya tekniken är en komplex och dyr lösning och det kommer att ta en längre tid innan den kan användas på bredare bas", säger Precise Biometrics vd Håkan Persson till Nyhetsbyrån Direkt.

Innebär det här slutet för fingeravtrycksidentifiering?

"Vår syn är att fingeravtryckstekniken kommer att finnas kvar. Det har byggts upp en etablerad industri kring fingeravtrycksteknik och jag har svårt att se att man kommer att plocka bort fingeravtryck", säger han.

Håkan Persson lyfter också fram användarvänligheten med fingeravtrycksidentifiering.

"Det är det mest bekväma, enkla sättet för användare och kommer säkert att vara så under en ganska lång tid framöver. Det är en aktivitet som man sysslar med mer än 100 gånger om dagen och ska det ta några sekunder till är det inte användarvänligt. Med ansiktsigenkänning blir det fler moment", säger han.

Precise-chefen tror emellertid att olika biometrilösningar är på frammarsch, där fingeravtryck kommer att användas tillsammans med ansiktsigenkänning.

Massmarknaden för ansiktsigenkänning ligger dock en bit bort, eftersom tekniken krävs många olika sensorer, belysning och 3d, vilket gör den dyr.

"Däremot kommer fingeravtryckstekniken att vara på massmarknaden under längre tid, och den kommer att börja användas på flera andra områden är mobiltelefoner", säger han.

Överraskningen i Apples nyheter under lanseringsevenemanget på tisdagskvällen tillskriver Håkan Persson i stället avsaknaden av en fingeravtryckssensor placerad under glas.

"Vi har noterat spekulationer om att Apple kanske skulle komma med en under glas implementation inom fingeravtryck. De har ju ganska många patent inom det området. Många av våra kunder är på gång med det, med en ganska snar implementation under nästa", säger Håkan Persson.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom