Priset som kan avgöra hur börsen går

Olika sorters motvind kommer antagligen kyla ner börsklimatet före början på nästa år. Ett viktigt råvarupris kommer att vara avgörande, säger en expert till CNBC.

USA-börsen skuttade upp 8 procent i oktober och uppgången fortsatte de två första handelsdagarna i november.

Men minskade vinster och fortsatta problem i energisektorn kan lägga band på uppgången, säger Matt Maley, vd för analysfirman Miller Tabak & Co.

– Vi kan ha en del uppsida fram till årsskiftet, men på sex månaders sikt tror jag att det är svårare att få ett rally, säger Maley.

Oljepriset, som har fallit 20 procent i år, kan bestämma åt vilket håll marknaderna går, detta eftersom priset inte bara påverkar aktiekurser utan också den högavkastande obligationsmarknaden. Några energibolag har haft problem att leva upp till sina åtaganden mitt i de låga råvarupriserna.

– Oljepriset behöver ett mycket större rally för att de här bolagen ska kunna ta hand om sina skulder, säger Matt Maley till CNBC.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.