Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Prisfall på Manhattan

2019-01-03 10:15

Bostadspriserna i New York-stadsdelen Manhattan faller.

Det visar en enkät gjord av fastighetsvärderarbolaget Miller Samuel och mäklarfirman Douglas Elliman som Financial Times tagit del av.

Medianpriset på en Manhattanlägenhet sjönk under fjolårets sista kvartal till just under 1 miljon dollar - motsvarande 9 miljoner kronor. Det var den lägsta noteringen på tre år och innebar en prisnedgång på nästan 6 procent jämfört med motsvarande kvartal året före.

Skillnaderna var stora mellan nyproduktion och det äldre beståndet, då medianpriset för nyproducerade lägenheter föll drygt 25 procent medan äldre lägenheter i stället noterade en mindre uppgång. Enligt Douglas Ellimans vd Steven James finns det ett överskott av lyxlägenheter på marknaden, delvis beroende på att färre kineser och ryssar numera visar intresse.

Enligt en analys av fastighetsmäklaren Corcoran väntar många med att köpa bostad i New York på grund av stigande räntor, oroliga finansmarknader och politisk osäkerhet. Antalet försäljningar på Manhattan var i fjol på den lägsta nivån sedan 2009.

"Många presumtiva köpare väljer att stå vid sidan och vänta tills priserna justerats till en mer överkomlig nivå", skriver Corcorans vd Pamela Liebman i analysen.

Antalet lägenheter till salu på Manhattan steg under fjärde kvartalet med 10 procent till strax under 7.000. Flest bostäder finns till försäljning i Manhattanområdena Upper East och Upper West Side. Enligt mäklarfirman Douglas Elliman finns det dock mer intressanta New York-områden än Manhattan. Brooklyn beskrivs som en fortsatt stark marknad, men ännu hetare är kanske Queens som bedöms ha "enorm potential" sedan e-handlaren Amazon valt att förlägga verksamhet dit.

"Det är ett jättebra alternativ. Där finns väldigt fina bostäder, och det är förort utan att ligga i förorten", säger mäklarfirmans vd Steven James till Financial Times.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom