Prisrusch på järnmalm – över 100 dollar per ton

Järnmalmsvärdet har nått sin högsta nivå på fem år, över 100 dollar per ton för ett kontrakt på Singapores råvarubörs, efter att Kina presenterat rekordhög stålproduktion samtidigt som storproducenten Vale varslat om nya säkerhetsbrister i Brasilien.
Prisrusch på järnmalm – över 100 dollar per ton - jarnmalm-700_binary_6947509.jpg

Globala ståltillverkaraktier steg mot strömmen på Sydney- och Londonbörsen på fredagen, Fortescue Metals stängde 6,6 procent upp medan Rio Tinto steg 1 procent på den sura Londonbörsen.

Järnmalm, som är den primära insatsvaran i stål, såg en kraftig prisförstärkning i början av året efter den katastrofala dammkollapsen vid en gruva i Brumadinho, Brasilien, som bragte över 300 människor om livet. Därefter har flera andra faktorer, bland annat leveransbegränsande väderlek, bidragit till utbudsbrister. Samtidigt har den kinesiska stålproduktionen fortsatt leverera överraskande höga rekordresultat de senaste veckorna.

Priset på järnmalm har därmed stått i kontrast till prisutvecklingen på metallsidan under året. Metallmarknaden har darrat betänkligt av farhågor om att ett uppblossande handelskrig ska dra ner efterfrågan på metaller som är avgörande för den konjunkturkänsliga verkstadsindustrin.

Fredagens nyhet om att den brasilianska järnmalmsproducenten Vale nu återigen varnat lokala myndigheter för att ännu en av bolagets avfallsdammar kan komma att kollapsa så snart som nästa vecka bedömdes initialt ha liten effekt på priset eftersom att gruvan är stängd. Men under fredagsförmiddagen har nyheten satt tydlig fart på priset, för dagen runt 4 procent upp.

Den här gången handlar det om en damm i samhället Barão de Cocais i sydöstra delen av landet till följd av problem i en inaktiv gruva i närheten. Risken påtalades redan i februari, men nu säger bolaget sig ha sett tecken på att ett jordskred vid gruvan i närtid skulle kunna förstöra dammen, enligt Wall Street Journal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.