Prisrusning i grödor efter översvämningar i USA

Priset på majs, sojabönor, vete och andra jordbruksprodukter som odlas i den amerikanska mellanvästern steg brant på onsdagen efter att omfattningen av de stora översvämningarna klarnat.
Prisrusning i grödor efter översvämningar i USA - majs-700_binary_6960462.jpg

Hittills i maj månad har priserna på de amerikanska grödorna majs, sojabönor, vete och havre stigit med runt 20 procent, efter att kontrakten för de olika sädesslagen stegrat med 3-4 procent i den nattliga handeln på Chicagos lantbruksbörs.

Enligt en rapport från Amerikanska jordbruksdepartementet har de amerikanska bönderna bara kunnat odla runt 49 procent av normal majsproduktion. I vissa områden, särskilt i Illinois, är fuktnivån i marken så hög att marken blivit obrukbar. Fukten har uppmätts till nivåer som motsvarar den 99 percentilen, en statistiskt synnerligen ovanlig incident. Här har bönderna bara kunnat odla upp 24 procent av markerna avsedda för majs och blott 11 procent av sojanbönsarealerna.

Översvämningarna i mellanvästern, som är hjärtat i det amerikanska lantbruket, har stört tillväxten sedan i mars. Särskilt områden längs floden Missouri har drabbats i delstaterna Nebraska, South Dakota, Iowa, Kansas och Missouri. Även Mississippi-floden har svämmat över stora arealer efter en ovanligt snörik vinter.

Omväxlingar till högtryck under våren har därefter drivit på vattenflöden till floderna, då de stora snömängderna på kort tid smält i häftiga väderomslag. Flöden mot regionens vattenkällor har också drivits på av att marken innan väderomslaget varit frusen, vilket tagit ned markens förmåga att absorbera smältvatten jämfört med vanliga år.

Den senaste tolvmånadersperioden har varit den blötaste i amerikansk statistikhistoria, som sträcker sig tillbaka till 1895, enligt amerikanska klimat- och väderinstitutet NOAA.

Klart är att en klimatväxling har skett och att temperaturen drivits upp. Detta påverkar atmosfärens förmåga att binda, bära och slutligen släppa nederbörd, enligt forskare på Notre Dame-universitetet. Den nya analysmodellen Hybrid-delta-nedskalning – som tar hjälp av klimatdata från globalt etablerade modeller och kombinerar dessa med lokal data – förutspår att risken för så kallade hundraårsflöden (extremscenarion som inträffar i snitt vart hundrade år) kommer ha ökat med 30 procent mellan år 2000 och 2100.

Andra delar av landet har de senaste åren drabbats av ovanligt svår torka, som bland annat lett till historisk svåra skogsbränder i Kalifornien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.