Proact minskar vinsten – ”Inte nöjd över resultatet”

It-företagets vinst och omsättning sjönk under kvartalet.
Proacts VD Jonas Hasselberg.
Proacts VD Jonas Hasselberg.

Proact redovisar ett resultat efter skatt på 24,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (27,8). Resultatet per aktie uppgick till 2:64 kronor (3:02).

Justerat ebita-resultat backade till 36,9 (45,3) miljoner kronor. Minskningen beror främst på lägre intäkter från systemverksamheten samt en lägre bruttomarginal, inklusive avskrivningar, inom tjänsteverksamheten, skriver Proact i delårsrapporten.

Nettoomsättningen uppgick till 701 miljoner kronor (725). Det var en nedgång med 3 procent, vilket återspeglar en minskad systemförsäljning med tillhörande support- och konsulttjänster.

Intäkterna från molntjänster ökade med 15 procent och uppgick till 123 miljoner kronor under kvartalet medan systemintäkterna sjönk 7 procent.

Resultatet före skatt blev 30 miljoner kronor (37,4).

”Jag är inte nöjd över resultatet för tredje kvartalet, men samtidigt entusiastisk över vårt förvärv i Nederländerna. Det är glädjande att se den positiva utvecklingen för våra molntjänster, där nya avtal tecknades under kvartalet till ett värde av 87 miljoner kronor, en ökning med 24 procent jämfört med samma period föregående år”, kommenterar Proacts vd Jonas Hasselberg i delårsrapporten.

Tidigare i veckan meddelade Proact att det köper Peopleware, ett företag som levererar IT-drifttjänster med verksamhet i Nederländerna och Belgien och som har en uppskattad årsomsättning på 28 miljoner euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.