Probi dagens vinnare på börsen

2017-01-10 14:54 Direkt Affärsvärlden
Stockholmsbörsen. Foto: Jörgen Appelgren

Stockholmsbörsen har inte gjort något större väsen av sig hittills under tisdagen. Bland enskilda bolag är aktivitetsnivån dock större. Probi rusar på en omvänd vinstvarning samtidigt som Fingerprint backar efter sänkt rekommendation.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 14.40 kring oförändrat till nivån 1.510. Vid samma tidpunkt hade 7,4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Vinnare på OMXS30 var annars Boliden som ökade närmare 4 procent med stöd från positiva rörelser i basmetallpriserna och allmän sektoruppgång.

Probi rusade 23 procent efter en omvänd vinstvarning.

Kvartalet beskrevs som exceptionellt av bolagets vd Peter Nählstedt, som inte ville kommentera om marknaden kan förvänta sig liknande nivåer framöver.

"Vi har haft kunder som av och till lanserat eller haft lageruppbyggnad, men det betyder att det varit starkt just det kvartalet och det går inte att säga om det är något som kommer att upprepas", sade han till Nyhetsbyrån Direkt

Enligt Imax vd Richard Gelfond kommer primärt VR-headsetet HTC Vive att användas i bolagets kommande VR-center. Starbreeze, som också gör headset och som också är inblandat i Imax-projektet kring VR-center, backade runt 5 procent.

I väntan på rapportperioden fortsatte analyshusen att uppdatera sina rekommendationer.

Norska Arctic Securities sänkte rekommendationen för Fingerprint Cards till behåll från köp. Mer uppseendeväckande var annars den nya riktkursen som slaktades ned till 55 kronor från tidigare 170 kronor.

Biometribolagets besked till marknaden om sänkt intäktsprognos 2016 vid kapitalmarknadsdagen var nedslående, men risk föreligger för att även prognosen för 2017 kan behöva sänkas, enligt Arctic. Aktien tappade 4 procent till runt 64 kronor.

Pareto Securities höjde rekommendationen för Alfa Laval till köp från behåll. Alfa Laval-aktien steg 1,4 procent.

Atlas Copco fick en höjd rekommendation från UBS på måndagen. Société Générale ville inte vara sämre och höjde sin rekommendation för bolaget till köp från behåll på tisdagen. Atlas steg drygt 1 procent.

Även SKF fick en höjd rekommendation från den franska banken: till neutral från sälj. Schweiziska UBS valde i stället att sänka rekommendationen till sälj från köp medan Pareto sänkte till behåll från köp. Summa summarum blev det en nedgång på 0,6 procent.

Goldman Sachs höjde sin rekommendation för Tele2 till neutral från sälj. Aktien steg 0,6 procent.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom