Producentpriserna sjunker

2016-03-24 08:49 Affärsvärlden SIX

De svenska producentpriserna (PPI) var ned 4,2 procent i årstakt i februari. Jämfört med månaden innan var priserna ned 0,1 procent enligt statistik från SCB.

Under januari låg årstakten för PPI på -3,1 procent.

Under februari steg priserna på exportmarknaden med 0,4 procent i månadstakt och på importmarknaden med 0,1 procent. På hemmamarknaden sjönk priserna med 0,4 procent.

"Lägre priser på el gav det största bidraget till nedgången på hemmamarknaden för februari. På exportmarknaden och importmarknaden bidrog ett flertal grupper till uppgången, bland annat prisuppgångar för övriga maskiner. Uppgången på båda marknaderna motverkades av lägre priser på el", skriver SCB.

Priserna för inhemsk tillgång, det vill säga producentpriserna på hemmamarknaden tillsammans med importpriserna, sjönk med 0,2 procent från januari till februari och med 4,8 procent jämfört med februari förra året.

Jämfört med februari förra året sjönk priserna på exportmarknaden med 5,8 procent och på hemmamarknaden med 2,4 procent. På importmarknaden sjönk priserna med 7,0 procent.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS