Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Professor: Fondfrysningarna liknar finanskrisens första dagar

2016-07-08 08:25
London. Foto: All over press

Den något panikartade situationen i Storbritannien där flera fondbolag valt att frysa sina fastighetsfonder har kopplingar till den situation som föranledde den senaste finanskrisen 2008. Det bedömer Daniele Bianchi, professor på Warwick Business School.

”Under den perioden (2008), försvann likviditeten på fastighetsmarknaden helt på en kort tid som en följd av de växande problemen på bolånemarknaden. Även om den ekonomiska situationen är mycket annorlunda nu finns det likheter i likviditetschocken som den finansiella industrin står inför”, säger Daniele Bianchi.

Vad som enligt honom blir avgörande för utvecklingen framöver är landets valuta, pundet. Den brittiska fastighetsmarknaden är idag i en hög grad beroende av utländska investeringar. Daniele Bianchi pekar på att mer än 40 procent av värdet för kommersiella fastigheter kan härledas till kapital från utländska aktörer.

 

LÄS MER:

Läs mer: Tillgångar på 18 miljarder pund är nu frysta i brittiska fastighetsfonder

 

Skulle pundet drabbas av en kraftig nedgång och nå nivåer på 1,10-1,20 gentemot dollarn riskerar det att ge upphov till ökade utflöden från börsnoterade fastighetsfonder, säger Daniele Bianchi.

"Uttag kan innebära påfrestningar på fastighetsfonder. Till skillnad från andra tillgångsslag så som aktier, räntebärande värdepapper och råvaror, kan innehav i kommersiella eller bostäder inte avvecklas lika snabbt för att möta investerarnas inlösen”.

Han tillägger också att de kassabuffertar som fonderna sitter på nu kan snabbt komma att tömmas ut ifall kapitalutflödena tar rejäl fart.

 

LÄS MER:

Läs mer: Analytiker: Fondstopp kan sänka svenska bolag

 

Sju brittiska fastighetsfonder har nu fryst uttag ur sina fonder efter oro för att investerarna ska dumpa sina fastighetsinnehav som en följd av Storbritanniens folkomröstning som resulterade i att landet ska lämna EU.

Det har inneburit att tillgångar på 18 miljarder pund, motsvarande 23 miljarder dollar, är frysta i den största frysningen sedan finanskrisen 2008, skrev nyhetsbyrån Reuters under gårdagen.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom