Professor om Kinas börsras: Får vänja oss vid vilda svängningar

2016-01-07 13:21 Affärsvärlden Finwire
En investerare i Shanghai följer aktiepriserna. Foto: APPhoto/Eugene Hoshiko/TT

De kinesiska myndigheternas beslut att stoppa handeln på börsen tycks ha fått en motsatt effekt och istället bara ökat på paniken. Det uppger Kamel Mellahi, professor på Warwick Business School och som forskar på Kina, i en kommentar till Finwire.

"De kinesiska beslutsfattarna har fastnat i städet och det finns inga enkla lösningar", uppger han.

"Jag förväntar mig att den kinesiska regeringen kommer att ingripa kraftfullt och offentligt stötta upp aktiekurserna. Detta kommer att undergräva löftet om att låta marknadsmekanismerna ha ett större inflytande, men kanske mer viktigt, Kina behöver fokusera sina resurser på att balansera sin ekonomi och genomföra reformer. Man skall också hålla i minnet att rörelserna på aktiemarknaden kan skada anseendet av den kinesiska ekonomin, men det är inte en sann bild av den kinesiska ekonomin", fortsätter han.

Kamel Mellahi menar att det är ett tvåeggat svärd att arbeta med valutan. En försvagning av den kinesiska valutan kommer att ge stöd åt exporten och underlätta den ekonomiska tillväxten, men det kommer samtidigt att öka risken för kapitalflykt samt göra det oattraktivt att investera på börsen och importera varor.

"Den kinesiska ekonomin genomgår en mycket känslig övergång som kräver en hel del svåra justeringar. Därför är dessa vilda svängningar på den kinesiska aktiemarknaden väntade och investerare måste vänja sig vid dem", säger professorn.

Han förutspår en fortsatt berg- och dalbana för kurserna i takt med att Kina avser att kalibrera sin ekonomi samt att få upp den ekonomiska tillväxten.

Den kinesiska aktiemarknaden består till stor del av privata investerare. De är också flyktiga i sin inställning och har benägenhet att få panik. Kamel Mellahi bedömer att beteendet kommer att fortsätta ett tag till.

"Volatiliteten på den kinesiska aktiemarknaden kan ha kortsiktiga effekter på de globala aktiemarknaderna, men på medellång och lång sikt kommer det att märkas främst i Kina", uppger han.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom