Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Prosolvias konkursbo delar ut pengarna

2013-11-27 12:55

Prosolvias konkursbo delar ut 113 miljoner kronor i delbetalning till Industrifonden.

Industrifonden var största delägare och dessutom långivare till Prosolvia, som gick i konkurs för över 14 år sedan. Industrifonden hade ett totalt engagemang i bolaget på ungefär 140 miljoner kronor.

Efter konkursen åtalades ledningen för bland annat bokföringsbrott. Något brott kunde dock inte bevisas, varför konkursboet istället stämde revisionsbolaget Öhrlings PWC för vårdslös revision. I augusti i år kom hovrättsdomen där bolaget dömdes att betala ett rekordskadestånd till konkursboet. Efter en förlikning fastställdes skadeståndet till 742,5 miljoner kronor.

Nu får Industrifonden 113 miljoner kronor i delbetalning från Prosolvias konkursbo. En utbetalning på ytterligare cirka 20 miljoner kronor kan komma att ske inom ett till två år. Det framgår av ett pressmeddelande från Industrifonden.

- Det är glädjande att denna långdragna process äntligen får ett slut tack vare ett gediget arbete av konkursförvaltaren, säger Industrifondens vd Claes de Neergaard i pressmeddelandet.

Prosolvias konkursbo meddelade i september att de går vidare med det vilande skadeståndsmålet mot it-bolagets grundare Dan Lejerskär och Morgan Herou.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom