Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Prosolvias konkursbo stämmer även grundarna

2013-09-24 14:53

Efter förlikningen med revisionsbyrån PWC går nu Prosolvias konkursbo vidare med det vilande skadeståndsmålet mot it-bolagets grundare Dan Lejerskär och Morgan Herou.

- Vi har även en tvist med styrelsen, säger Prosolvias konkursförvaltare Lars Zetterberg.

Grundarna och styrelseledamöterna Dan Lejerskär och Morgan Herou blev frikända av tingsrätten i ett brottmål. Nu gäller det ett skadeståndsmål. I det målet har konkursboet stämt dem, samt ordföranden som dock har avlidit.

Målet är vilande. Ska ni driva det nu?
-Självklart, säger Lars Zetterberg.

Både Dan Lejerskär och Morgan Herou lånade ut pengar till Prosolvia, 27 miljoner respektive 8 miljoner, och borde nu få del av skadeståndet. Men så blir det kanske inte.

- Det tar tid innan det blir utdelning i konkursen och under den tiden hoppas vi att processen mot dem är avslutad, säger Zetterberg.

För övriga fordringsägare innebär förlikningen på drygt 740 miljoner kronor att de inte bara får tillbaka de pengar de lånat ut utan även en mycket stor del av sin ränta, enligt Lars Zetterberg.

Räcker pengarna till aktieägarna också?
- Det är osäkert.

Prosolvias konkursbo stämde PWC på 1,4 miljarder kronor. Konkursboet förlorade i tingsrätten men vann i hovrätten. Hovrätten dömde ut 890 miljoner kronor i skadestånd plus ränta och konkursboets rättegångskostnader, totalt nästan 2,2 miljarder kronor. Nu har alltså parterna förlikats och PWC ska betala drygt 740 miljoner kronor till Prosolvias konkursbo.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom