Pundet avvaktande inför Mays väntade avgång

Europaräntorna handlas kring oförändrat på fredagen medan euron har stärkts sedan svensk stängning på torsdagen.
Pundet avvaktande inför Mays väntade avgång - pund-flagga-affarsvarlden-700_binary_6867132.png

Pundet har stärkts marginellt på fredagen när Theresa May under förmiddagen väntas meddela datum för sin avgång.

Theresa May ska träffa ordföranden för den konservativa 1922-kommittén och förväntas då lägga fram en tidsplan för avgången.

Dollarn har tappat ytterligare något under morgonen efter torsdagens tapp samtidigt som amerikanska räntor handlas sidledes på ungefär samma nivå som vid torsdagens svenska stängning.

Tappet följde en nedgång i USA-PMI, som sjönk till 50,6 i maj.

Chotaro Morita på SMBC konstaterade att nedgången i USA-PMI (Markits sjönk till 50,6 i maj) indikerar förväntningar om sammanbrott i handelssamtalen.

“Under de senaste åren har PMI haft ett väldigt litet gap mot hårda data, som industriproduktionen. Så om detta stämmer nu också så kan vi få se industriproduktionen falla till negativt territorium (i årstakt)”, sade Chotaro Morita.

Donald Trump sade på torsdagen att klagomålen riktade mot kinesiska Huawei skulle kunna lösas inom ramen för handelssamtalen mellan USA och Kina.

Han förutspådde ett snabbt slut på handelskriget, även om inga samtal på högre nivå har inplanerats. Nästa anhalt kan bli ett väntat toppmöte mellan Trump och Xi Jinping i samband med G20-mötet i slutet av juni.

Trump-administrationen rullade på torsdagen ut en plan om 16 miljarder dollar för att stötta jordbrukare som drabbas av handelskonflikten.

En studie från Federal Reserve i New York visar att ett genomsnittligt hushåll i USA kommer att förlora 831 dollar per år på tullhöjningarna från 10 till 25 procent i maj.

Svenska producentpriserna sjönk 0,7 procent i april jämfört med månaden före och steg 4,9 procent i årstakt.

Under första kvartalet påbörjades byggandet av 13.400 nya bostadslägenheter, enligt statistik från SCB.

Olle Holmgren, ekonom vid SEB, sade att kvartalet var något starkare än väntat vilket tyder på att byggandet inte kommer att minska fullt lika mycket i år som tidigare väntat och på samma sätt kommer bostadsinvesteringarna inte tynga BNP lika mycket som beräknat.

“Bostadsbyggandet var lite goda nyheter för tillväxten, även om statistiken kan vara lite volatil och man inte ska dra jättestora slutsatser av ett utfall. Som det ser ut nu kan dock vår prognos för bostadsbyggandet i år möjligen behöva justeras upp lite. Bostadsinvesteringar kommer ändå att ge ett negativt bidrag till BNP i år, men kanske kan det bli lite mindre än vi räknat med”, säger han.

Kronan har stärkts 8 öre till 9:59 mot dollarn sedan svensk stängning på torsdagen. Mot euron har den stärkts 2 öre till 10:73.

Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,17 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.