Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Pundet stabiliseras

2018-09-24 10:53
Foto: Edward Smith / Empics / IBL Bildbyrå

Valutarörelserna är små och Europaräntorna handlas någon punkt högre i längre löptider på måndagen.

Yenen, som ofta stärks i tider av osäkerhet, har stärkts en aning på måndagen efter nyheten att Kina ställt in de kommande handelsförhandlingarna med USA.

Wall Street Journal rapporterade på lördagen att Kina inte kommer skicka vice premiärminister Liu He till Washington kommande vecka.

Reuters rapporterade tidigare, med hänvisning till en senior Vita huset-företrädare, att USA är optimistiskt om att hitta vägar fram i handelsdispyten med Kina.

Enligt företrädaren är Kina, trots protester, väl medvetna om att USA kräver att man ska upphöra med det som Washington anser vara orättvis handelspraxis. President Donald Trump har klargjort sin beslutsamhet i frågan, enligt företrädaren.

I en rapport om det bilaterala handelsbråket anklagade Kinas State Council USA för att utöva "handelsmobbing" och hota andra länder att anpassa sig efter deras vilja med åtgärder som handelstullar.

I rapporten fastslås att Kina har försökt att lösa frågan i de båda ländernas intresse, men den nya USA administrationen "har motsagt sig självt och konstant utmanat Kina", vilket har lett till en snabb eskalering av dispyten.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 103,7 i september, jämfört med 103,9 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha uppgått till 103,2 enligt Reuters prognosenkät.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade att trots det goda sentimentet ökar osäkerheten bland företagen.

Effekterna av importtullarna på den reala ekonomin är hittills relativt små. Han sade också att effekterna av krisen i Turkiet bör vara hanterbara för den tyska ekonomin om den kan hållas under kontroll.

Euron stärks en aning till 1:1760 mot dollarn på måndagsförmiddagen. Det brittiska pundet stärks något på måndagen och handlas omkring 1:31. Från fredagsmorgonen summeras dock försvagningen till omkring 1,1 procent, i spåren av försämrade utsikter för ett brexitavtal.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade på söndagen att oppositionspartiet under veckan kommer att rösta för om huruvida en andra brexitomröstning ska aktualiseras om premiärminister Theresa May misslyckas med att få planen för att lämna EU genom parlamentet.

Jeremy Corbyn, som själv föredrar ett nyval före en ny folkomröstning, sade att han skulle stödja en andra brexitomröstning om hans parti röstar för det.

Brexitministern Dominic Raab sade på måndagen att han trodde att Storbritannien skulle fortsätta göra framsteg och så småningom nå ett brexitavtal med EU.

"Vi fortsätter förhandla i god tro och försöker få det bästa avtalet vi kan, men vi är redo för alla händelser", sade han i en radiointervju.

Det efter att premiärminister Theresa May på fredagen sagt att de båda sidorna hamnat i ett dödläge och att Storbritannien måste vara redo för att det inte blir något avtal.

Kronan är i princip oförändrad mot dollar och euro jämfört med nivåerna vid fredagens svenska stängning.

Räntan på den svenska tioåringen är 1 punkt högre vid 0,64 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom