Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Pundet stärks ytterligare

2017-10-13 10:52
Foto: Edward Smith / Empics / IBL Bildbyrå

Europaräntorna är överlag ned på fredagen, med tyska räntor 1-2 punkter lägre, samtidigt som börserna är blandade med små nettorörelser.

USA-räntorna har sjunkit något från torsdagen, medan yenen stärkts mot dollar och euro under förmiddagen. Euron tappar ned till 1:1830 mot dollarn.

ECB överväger att minska takten i de månatliga tillgångsköpen med åtminstone hälften från i januari månad och att hålla i gång programmet under åtminstone nio månader, uppger Bloomberg News med hänvisning till källor. Att halvera takten från 60 till 30 miljarder euro per månad skulle vara ett lämpligt alternativ.

Inom ECB råder det enligt källorna samtidigt oenighet om behovet av att fastslå ett slutdatum för tillgångsköpen. Ett besked om att tillgångsköpen väntas fortsätta till september, med ett tillägg om att de kan förlängas vid behov, kan utgöra grunden för en kompromiss, uppgav källorna.

Även Reuters uppger att ECB är redo att minska tillgångsköpen från årsskiftet. Det finns konsensus om en betydande minskning men omfattningen har inte beslutats utan åsikterna går isär om de ska dras ned till allt mellan 25 och 40 miljarder euro per månad. Hökarna vill sätta ett slutdatum medan duvorna vill ha flexibilitet om utsikterna förändras.

"Huruvida det finns ett bestämt slut eller inte kommer att bli den främsta debatten. Jag kan se en kompromiss om att vi håller det som nu, med ett slutdatum som kan förlängas vid behov", sade en källa.

För att dämpa marknadseffekterna av en påbörjad QE-nedtrapping väntas ECB betona att en räntehöjning inte är nära förestående, enligt tidigare källor till Bloomberg News.

ECB-chefen Mario Draghi sade också i Washington på torsdagen att ECB:s guidning om att räntan kommer att vara låg klart längre än efter att obligationsköpen avslutats är "mycket mycket viktig". De negativa räntorna har i stort sett varit en framgång och denna guidning stärker stimulanseffekterna från tillgångsköpen och de låga räntorna, sade han.

Tidigare har ECB:s chefekonom Peter Praet varit tydlig med att han vill se en utdragen QE-nedtrappning.

"Paketet tycks innebära att ja, ECB tar ett steg tillbaka, men det finns tillräckligt i form av kommunikation och guidning för att hålla marknaderna lugna och säkra att de finansiella förhållandena förblir lätta", sade Nick Kounis på ABN Amro till Bloomberg News.

Nästa ECB-rådsmöte hålls den 26 oktober, samma dag som Riksbanken lämnar räntebesked. Vad ECB gör har en klar bäring för manöverutrymmet för den svenska centralbanken.

Data på fredagen visade att den tyska inflationen (HIKP) låg kvar på 1,8 procent i september, i linje med det preliminära utfallet. Även fransk inflation har kommit in som det preliminära medan spansk varit något under. Definitiv EMU-inflation kommer i nästa vecka.

Pundet har fortsatt att stärkas till över 1:33-nivån mot dollarn. Pundet tappade på torsdagen efter att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier talat om ett "dödläge" i förhandlingarna, men återhämtade sig efter att samme Barnier enligt Handelsblatt överväger att ge Storbritannien en tvåårig övergångsperiod efter brexit givet att de lever upp till sina finansiella åtaganden. Förslaget väntades presenteras vid ett möte med EU-ambassadörer på fredagen.

Svenska räntor sjunker 1-2 punkter på fredagen i linje med övriga Europa medan kronan stärkts något. I stort är dock den rejäla kronförsvagningen efter KPI-utfalla på torsdagen intakt.

Svensk bostadsmarknad står i fokus för närvarande, med tecken på en betydande avkylning. Enligt Valueguard sjönk bostadspriserna i Sverige 1,5 procent i september jämfört med föregående månad, och säsongsrensat var nedgången 1,0 procent.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 6,7 procent under de senaste tolv månaderna.

"I Stockholm är avmattningen mest påtaglig och det har blivit vanligare och vanligare att köparna inte är villiga att betala det säljarna förväntar sig. Det leder ofta till att säljarna avvaktar med att sälja och utbudet på marknaden ökar successivt", sade Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i en kommentar.

Under eftermiddagen kommer från USA KPI och detaljhandel för september och det första utfallet för Michiganindex för oktober. KPI-inflationen väntas dras upp av högre bensinpriser i spåren av orkanerna och stiga till 2,3 procent från 1,9 procent föregående månad. Kärninflationen stiger mer måttlig till 1,8 från 1,7 procent.

Vid det senaste FOMC-mötet höll många ledamöter fortsatt dörren öppen för en räntehöjning till i december, men uttryckte oro för att den låga inflationen inte är övergående. Inkommande data kommer därför att vara avgörande för nästa steg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom