Putin startar egen rating-firma

2016-03-18 12:06 Per Tolgraven
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: All over press

När de stora kreditvärderingsinstituten drar sig ur Ryssland står en ny aktör redo: president Putins hemmagjorda ratingbyrå ACRA. Det rapporterar Bloomberg

Det var i somras som den ryska centralbanken presenterade planer på att starta en firma som var "immun mot geopolitisk risk". Detta efter att Standard & Poor’s och Moody’s sänkt Rysslands betyg till skräpstatus som en följd av oljeprisfall och sanktioner.

Ryssland har också satt press på utländska kreditvärderingsinstitut efter nedgraderingarna, som landet ser som politiska. Nyligen meddelade Moody’s och Fitch att de hellre drar sig ur landet än böjer sig för de regleringar som ryska myndigheter vill införa och som skulle innebära att ratinginstituten bryter mot internationella sanktioner. Moody stänger sitt Moskvakontor efter ett tolvårigt samarbete med Interfax.

Den ryska centralbanken har även meddelat att de kommer att sluta använda S&P, Moody’s och Fitch i sina beslut, enligt chefen för finansmarknadsutveckling Elena Chaikovskaya. Hon säger att den inhemska ratingbyrån ACRA – som uttyds Analytical Credit Rating Agency - hittills är de enda som sökt tillstånd under de nya reglerna.

ACRA har bildats av 27 av Rysslands största kreditorganisationer. Styrelsen leds av amerikanen Karl Johansson med ett förflutet hos EY. Enligt Johansson kommer ACRA inte ha någon politisk agenda och dess 23 analytiker ska ha ’’mycket djup kunskap om ryska industrier’’.

Investerare utanför landet ser mer sannolikt initiativet som ett försök att slå tillbaka mot västerländska motståndare, säger Londonbaserade förvaltaren Paul McNamara, enligt Bloomberg.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom