Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Qliro rasar på dyster börs

2018-04-06 11:02
Foto: Johan Hallnäs / TT

Nya tullbesked från USA satte press på Stockholmsbörsen som vände ner under den inledande handeln på fredagen. Avskiljda utdelningar för bland annat Volvo och Electrolux påverkade också index.

Vid klockan 10.20 hade OMXS30 sjunkit med 1,1 procent till nivån 1.511. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då omsatts.

Även andra Europabörser låg på minus, om än något mindre än i Stockholm.

Bland de aktier som sjönk mest inom storbolagsindex under fredagsmorgonen märktes Electrolux, ner 1,9 procent, Volvo (-4,2 procent) och Beijer Ref (-1,5 procent), som samtliga handlas utan rätt till utdelning. Fingerprint Cards vände ned med drygt 4 procent efter att ha toppat storbolagsimdex dagen före.

Macquarie Securities har sänkt sin rekommendation och riktkurs för SEB till neutral från outperform. SEB-aktien var ned 1,2 procent. Även de andra svenska storbankerna har fått neddragna riktkurser av analyshuset.

Enda aktier inom storbolagsindex på plus vare Autoliv, som vände upp lite efter att ha gått mot strömmen på torsdagens positiva börs.

E-handelsbolaget Qliro rasade över 12 procent efter vinstvarning. Nelly gick med förlust för första gången på två år i det första kvartalet, och mycket av det berodde på att en förlängd öppet köp-tid under det fjärde kvartalet, från 30 till 90 dagar, ledde till en högre andel returer strax efter årsskiftet. Utöver retursmällen i Nelly kommer Qliro i det första kvartalet att ta 7 miljoner kronor i kostnader för personalnedskärningar i CDON.

Medivir gick mot strömmen med ett kurslyft på 7,4 procent till 37:80 kronor. Carnegie har återupptagit sin bevakning av Medivir med rekommendationen köp och riktkurs 59 kronor.

Det nystartade medicinteknikbolaget Iconovo gör fredagen debut på First North. Aktien handlades i inledningen till 34:50 kronor, vilket är under teckningskursen i den emission som nyligen genomfördes till 38:50 kronor per aktie.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom