Qvibergs heta köptips

Finansmannen Mats Qviberg pratade bland annat om börsens näst mest underskattade person, när han gästade Affärsvärldens investerarkväll. Och han gav dessutom ett köptips.

-Börja med att bli miljonär.

Det var Mats Qvibergs svar på frågan hur man bär sig åt för att bli miljardär, som han. Qviberg var huvudgäst i ett fullsatt Nalen i Stockholm igår, tisdag, när Affärsvärlden arrangerade investerarkväll för läsekretsen. Lite förvånande kunde Qviberg dock inte berätta om hur han själv tjänade sin första miljon. Han var samtidigt ödmjuk inför att han hade tur som började sin bana på börsen med i det närmaste perfekt tajming i mitten av 1970-talet. Då var det totala börsvärdet blott 40 miljarder kronor, att jämföra med dagens drygt 6 000 miljarder. Börsen har alltså givit 150 gånger pengarna på 40 år, en svårslagen investering.

Mats Qviberg är största ägare i investmentbolaget Öresund. Förutom att vara styrelseordförande i Öresund och Bilia är han även ledamot i fastighetsbolaget Fabege, som också är det näst största innehavet i Öresunds portfölj efter Bilia. Mats Qviberg hyllade Fabeges ordförande Erik Paulsson som mannen bakom bland annat Solna Business Park och Arenastaden, dit många stora företag har flyttat eller planera att flytta till.

-På börsen är Erik Paulsson en av de mest underskattade personerna, sa Qviberg och tillade med glimten i ögat:

-Efter mig, förstås.

Qviberg gör inga aktieaffärer privat men är aktiv i Öresunds investeringsverksamhet.

-Vi talas vid varje dag, de vill alltid veta vad jag tycker.

Samtidigt är han noggrann med att påpeka att investmentbolaget inte sköter placeringar från styrelserummet.

Förutom samtal kring innehaven Bilia, Fabege, Oriflame, ABB och SEB gav Mats Qviberg ett konkret köptips med modekedjan MQ. Öresund äger 17 procent av aktierna i MQ och är därmed största ägare.

-Alla trodde att jag köpte MQ för att det är mina initialer. Men MQ är lågt värderad på 45 kronor och jag kan tänka mig att öka på den här nivån.

I övrigt hade Qviberg en ganska neutral syn på börsen. Det vill säga före gårdagens nyhet om att ett ryskt plan hade skjutits ner över Turkiet.

-Vi får se om nedskjutningen av det ryska planet visar sig vara en black swan, sa finansmannen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.