Rådgivare uppmanar Danske till ”Siemens-lösning”

Penningtvättsskandalen i Danske Bank växer sig större. Nu uppmanas styrelsen att ställa bankdirektörerna inför rätta.

Danske Banks egen utredning har kommit fram till att 2 000 miljarder kronor slussats genom Estlandsfilialen under den undersökta perioden 2006-2013, och nu hotar miljardböter för banken. En av Europas största finansiella rådgivare, Hermes EOS, uppmanar nu bankens styrelse att undersöka möjligheterna till att stämma tidigare chefer för penningtvättsskandalen.

Den brittiska rådgivaren, som tidigare har varit involverade i grupptalan mot bland annat Volkswagen, Deutsche Bank och Rio Tinto, menar att banken borde göra en så kallad ”Siemens-stämning”. Det tyska ingenjörskonglomeratet stämde flera av sina egna chefer, inklusive vd och styrelseordförande, efter den stora muthärvan 2007.

– Styrelsen måste bedöma huruvida ledningen har brutit mot reglerna och skulle kunna ställas som ansvariga för bolaget, precis som man gjorde i Siemens. De måste pröva om någon skulle kunna ha gjort något annorlunda, säger Hans Hirt, chef på EOS Hermes, till Financial Times.

Uppmaningen ökar pressen på Danske Bank, som redan har gjort sig av med flera toppchefer. Tidigare i september aviserade vd Thomas Borgen sin avgång, och idag, måndag, lämnade han över till Danmarkschefen Jesper Nielsen, som blir tillförordnad vd. Styrelseordförande Ole Andersen har tidigare meddelat att han ska avgå när ”uppgiften är löst”. I dag aviserades det att även Flemming Pristed lämnar sin post som chefsjurist.

Enligt experter som Financial Times haft kontakt med är Siemens hantering av muthärvan en standard för företag som är involverade i korruptionsskandaler. Siemens anlitade en oberoende advokatbyrå för att leda undersökningen, som resulterade i att både vd och styrelseordförande fick lämna. Dessutom utkrävde man skadestånd från ytterligare elva före detta styrelsemedlemmar

Hans Hirt försöker nu alltså styra Danske Bank i samma riktning som Siemens.

– Ansvarskraven och stämningsansökningarna som Siemens förde på de före detta styrelsemedlemmarna var banbrytande, säger han.

Penningtvättshärvan har satt rejäla avtryck i Danske Banks aktiekurs. Investerare skräms av de hägrande bötesbeloppen, framförallt i USA, som ryktas kunna uppgå till 90 miljarder danska kronor. Nära en tredjedel av Danske Banks börsvärde har utraderats de senaste sex månaderna i takt med att härvan växt sig större.  

Danske Bank har avböjt att kommentera Financial Times artikel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets